Řidiči znojemské MHD budou stávkovat. Rozhodly o tom odbory

Řidiči znojemské MHD vstoupí v září do časově neomezené stávky. Rozhodly o tom jejich odbory, které požadují pro zaměstnance firmy ZDS-Psota ze Znojma vyšší mzdy. Právě oni zajišťují dopravu nejen na linkách v obci, ale také některé meziměstské spoje v kraji. Přesný termín zahájení stávky už znají, ale zveřejní jej až tři dny před jejím začátkem.

Odboráři podle svých slov už nemají jinou možnost, než stávkovat. Vedení firmy totiž nemá peníze na navýšení platů a ani nenavrhlo žádný kompromis. „Stávka bude jednoznačně časově neomezená. Řidiči do práce nenastoupí a uvažujeme i o mítinku zaměstnanců,“ uvedl zástupce odborářů Libor Weinstein.

Podle něj jde do stávky 90 procent zaměstnanců firmy, což jsou z velké většiny řidiči. Odboráři drželi stávkovou pohotovost od dubna a vedli řadu jednání s vedením firmy i s pomocí z ministerstva práce a sociálních věcí. Ředitel firmy Petr Chadim již dříve uvedl, že peníze na zvýšení platů nejsou. Dopravce dostává peníze od města a od kraje podle dříve uzavřených smluv. 

Odbory chtějí vyšší mzdu i prémie

Odbory chtějí hodinovou mzdu řidiče 90 korun, přičemž do pracovní doby se má počítat i čas, kdy je řidič v práci, ale nejede. K tomu mají zaměstnanci dostávat 20 procent prémie, celkem tedy 108 korun za hodinu. „Prémie by měl řidič dostat, pokud bude jeho práce bezchybná. Jsme ochotni se v kolektivní smlouvě dohodnout na podmínkách jejich vyplácení,“ řekl už dříve Weinstein.

Nyní řidiči dostávají 100 korun za hodinu jízdy a 50 korun za hodinu takzvané čekací doby. Průměrně řidič stráví v práci měsíčně 230 až 280 hodin, hodinová mzda se tak pohybuje mezi 82 a 85 korunami, což je za měsíc kolem 21 tisíc. Pro letošek se mzdy zvyšovaly o 4,3 procenta a kolektivní smlouva vznikla teprve letos, dříve odbory ve firmě nepůsobily. Firma měla loni 113 zaměstnanců, z toho 87 řidičů. 

V této chvíli Odborový svaz dopravy usiluje o celostátní zvýšení mezd řidičů a stále není zažehnaná možnost republikové stávky. Velká stávka odborů v dopravě před pěti lety ochromila celé Česko. V Praze například poprvé v historii nevyjelo metro, v celé zemi se na 24 hodin zastavila vlaková doprava, MHD fungovala omezeně i v Brně, Olomouci či Ústí nad Labem. Důvodem protestu byl nesouhlas s vládními reformami.