Vzhůru k výškám. Balony se na Slovácku utkají o titul mistra

Nebe nad Slováckem obarví šampionát balonů (zdroj: ČT24)

Slovácko hostí jubilejní dvacáté Mistrovství České republiky v balonovém létání. Během čtyř dní se na dohled Velehradu vždy ráno a v podvečer vznesou do vzduchu tři desítky horkovzdušných balonů, aby jejich piloti poměřili své schopnosti vzdušného manévrování.

Dvacátý ročník českého šampionátu pořádá v moravských Chřibech místní Balonklub Slovácko a během sedmi soutěžních letů se sportovní balony vznesou do výše v okolí hradu Buchlov, zámku Buchlovice či Baťova kanálu.

„V soutěži máme třiatřicet balonů, z toho je zhruba čtyřicet procent českých soutěžících, zbytek jsou cizinci, a lokalitu, ve které bude soutěž probíhat, si velmi pochvalují,“ doplňuje prezident Českého balonového svazu Petr Kotrhůn, který nad tuzemským mistrovstvím převzal záštitu.

Hlavní je přesnost

Starty probíhají ráno i večer, kdy jsou nejpříznivější povětrnostní podmínky a zatímco ranní lety mohou trvat až dvě hodiny, ty večerní se pohybují kolem šedesáti minut. „S balonem se létá na přesnost,“ doplňuje princip soutěže organizátor Tomáš Petržela.

„Jde o to, jak ho za daných povětrnostních podmínek dokáží piloti namanévrovat přesně na vytyčený cíl, který vytyčuje letový ředitel. Za přesnost získávají body – nejbližší balon tisíc, nejvzdálenější nulu. Na konci šampionátu se vyhodnotí, kdo nasbíral nejvíc bodů, a ten se stane vítězem,“ dodal s tím, že se body propisují do národního i mezinárodního bodového systému, a šampionům tak umožňují startovat i na mistrovstvích Evropy nebo světa.

  •  V Česku je registrováno 238 horkovzdušných balonů.
  • Létat je možné jen za příznivého počasí. Zásadním faktorem je rychlost větru, která se při startu musí pohybovat mezi třemi a pěti metry za sekundu.
  • Podmínkou pro získání oprávnění pro létání s balonem je (podobně jako v autoškole) vzdělávací kurz, absolvování minimálně 16 letových hodin a složení zkoušek z teoretické přípravy a praktické ukázky pilotáže pod dohledem pracovníka Úřadu pro civilní letectví.
  • Zájemci o pilotování komerčních letů musí absolvovat dalších 50 hodin a nové přezkoušení.
  • Cena základního typu balonu (pro pilota a tři až čtyři pasažéry) se pohybuje kolem milionu korun. Netradiční modely, například v podobě obličejů animovaných postaviček, mohou vyjít i na několik milionů korun.