Památkáři musí opravit svou žádost o Invalidovnu

Převod pražské Invalidovny do rukou památkářů se zbrzdil. O cenný barokní objekt mají zájem památkáři, žádost, kterou si podali k Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), ale nebyla dostatečná – a bude ji tak potřeba doplnit.

Žádost, kterou Národní památkový ústav podal 18. srpna, podle mluvčího státní majetkové správy Radka Ležatky neobsahuje zákonem stanovené náležitosti. „Proto ji ÚZSVM nemohl vyhodnotit. V současné chvíli tak další vývoj nelze předjímat,“ uvedl. 

Termín, do něhož musí památkáři žádost opravit, stanoven není. „Jde o některé doplňující informace, o kterých budeme s NPÚ komunikovat napřímo,“ řekl mluvčí.

NPÚ o historický objekt prohlášený za kulturní památku projevoval veřejně zájem již před termínem dražby. Oficiálně však o převod dlouho nevyužívaného domu projevil zájem až po dražbě, do níž se nikdo nepřihlásil. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu korun.

Památkáři chtějí v Invalidovně zřídit své sídlo

Podle vedení NPÚ, ale i některých akademických pracovníků či občanských iniciativ by rozsáhlý objekt v Karlíně měl zůstat v rukou státu a mělo by se pro něj hledat nové využití. Památkáři chtějí barokní areál otevřít veřejnosti i využít jako sídlo ústavu.

Před dvěma týdny ústav předložil ministerstvu kultury návrh využití stavby a má připraveny podklady pro jednání s ministerstvem financí, které bude rozhodovat o penězích na rekonstrukci areálu.

Budova bude podle dřívějšího vyjádření mluvčí NPÚ Jany Tiché otevřena veřejnosti v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že do části areálu přenese své sídlo. O možném využití jedná NPÚ také s Pražským filharmonickým sborem a v úvahu připadá i využití ministerstvem zemědělství.

Podle náměstka ministra kultury Vlastislava Ourody by budovu mohly využívat nejen příspěvkové organizace jeho úřadu, ale i dalších resortů. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých oslovených odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.