Šlapací drezíny jsou zpátky na trati. V Ratíškovicích obnovili oblíbenou atrakci

Po kolejích, ale vlastní silou. Turisté mohou opět využívat oblíbenou atrakci v Ratíškovicích na Hodonínsku – šlapací drezínu. Letos po několika letech ale nejezdila po trati celou sezonu. Jízdy totiž musela obec přerušit, protože jí skončila smlouva s majitelem, který pronajímá koleje.

Na šestikilometrovou vyjížďku drezínou obvykle turisté vyráží po celé léto, tento rok ale byla trať měsíc opuštěná. „Začínali jsme později. Smlouva končila k 20. červnu a pak se dojednávaly podmínky, takže jsme začali 20. července,“ vysvětlil důvod prodlení správce drezíny Miroslav Toman. Protáhla se totiž jednání o nových podmínka pronájmu.

Podle Tomana se ročně turisté po kolejích projedou i více než tisíckrát. „Běžně míváme kolem 1100 až 1150 jízd, letos budeme mít tak o čtyři stovky méně,“ řekl. Na vyjížďku jednou ze tří drezín se může vydat maximálně šest lidí. Minimálně jeden z nich navíc musí drezínu rozšlapat.

Šlapací drezíny v Ratíškovicích opět jezdí (zdroj: ČT24)

Ročně Toman obslouží okolo šesti tisíc turistů, kterým cesta drezínou zabere v průměru 45 minut. „Cesta tam trvá dvacet minut, zpátky je to trochu do kopce, tak to trvá déle. Na konci si to musí každý otočit. Nemusí otočit celou drezínu, ale jen šlapadla,“ vysvětlil správce drezín.

Kvůli odstávce zájemci na drezínu nezanevřeli a skoro každou hodinu jsou obsazené. Denně také volají lidé o rezervaci. Obec má ale připravené lákadlo i pro ty, kteří se na drezínu nedostanou anebo už jí jeli. Turisté mohou navštívit muzeum v odstavených vagónech, kde se dozví o historii dráhy. „Je to Baťova důlní dráha, potom se tudy vozilo uhlí do hodonínské elektrárny,“ nastínil její část Toman.