Obžalovanou i poškozené může zastupovat stejný advokát, rozhodl ÚS

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy z Ostravska, která nesouhlasí s odnětím svého advokáta. Toho jí soudy odebraly proto, že ji zastupoval nejen jako obžalovanou, ale také jako poškozenou a mohlo tak podle nich dojít ke střetu zájmů. Žena je obžalovaná za to, že nechala bez dozoru svou tříletou dceru, která se utopila v jímce.

Důležité je vyhodnotit, zda dochází ke střetu zájmů, nebo ne. To je podle rozhodnutí ÚS zásadní. Dodal, že sice soudy mají právo obhájce odvolat, protože právo na něj není nedotknutelné, ale v tomto případě podle něj rozhodovaly příliš přísně a formálně.

„Je třeba vzít v úvahu stav vyšetřování a důkazní situaci, charakter trestné činnosti a především faktický stav obžalovaného a poškozeného,“ sdělil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

ÚS rozhodl, že soudy odvolaly advokáta neoprávněně (zdroj: ČT24)

Žena totiž má k advokátovi už vybudovanou důvěru a navíc nemá příliš na výběr. Pochází totiž ze sociálně slabší rodiny a právník ji zastupuje takzvaně pro bono neboli bezplatně. ÚS doplnil, že v případu existoval střet zájmů. Rodina utonulé dívky totiž požadovala odškodné a u soudu vystupuje žena nejen jako obžalovaná, ale také jako poškozená.

Kolize v zájmu vznikla proto, že kromě ženy byl spoluobžalovaným také stavbyvedoucí firmy, která budovala jímku. Proti němu vznášela rodina své požadavky na odškodnění. Podle informací ÚS střet už pominul. „Z dosavadního průběhu řízení vyplývá, že stěžovatelka jako obžalovaná a poškození, což jsou rodinní příslušníci, vystupovali dosud v souladu a jejich zájmy nekolidovaly,“ dodal Šimíček.

K tragédii došlo v květnu 2012 ve Slezské Ostravě. Pohřešovanou dívku tehdy hledaly desítky hasičů, policistů i vycvičení psi. Do pátrání se zapojil i vrtulník. Nakonec ji policisté našli utonulou v rozestavěné jímce.