Krnáčová: Velkým úkolem pro Prahu je postarat se o Výstaviště

Adriana Krnáčová v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Pro Prahu je velkým úkolem revitalizace celého Výstaviště. V Interview ČT24 to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Celý komplex by se tak podle ní změnil ve sportovní a kulturní klidovou zónu. Rekonstrukce by se ale mohla dotknout i zoologické zahrady, zvlášť pokud by se Praze podařilo získat čínské pandy. Brzy o podmínkách získání těchto zvířat bude jednat výprava přímo v Číně.

„Budeme diskutovat o tom, jak postupně revitalizovat celé Výstaviště. Toto je velkým úkolem pro Prahu a občané to ocení. Chceme otevřít určitou část Výstaviště, propojit to se Stromovkou, udělat tam přírodní koupaliště a sportoviště. Celý komplex se změní v sportovní a kulturní klidovou zónu,“ prohlásila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Mohlo by to pomoci i k oživení města. Atraktivitu Prahy jako turistické destinace by někteří chtěli zvyšovat i jinými nápady, jako je stavba ruského kola na nábřeží Vltavy. Tenhle nápad se ale Krnáčové osobně nelíbí.

Prestiž by ale mohla stoupnout pražské zoologické zahradě, a to v případě, kdyby se v ní usídlily pandy. Do Číny se teď chystá výprava, jejímž členem bude i ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek a která by měla jednat mimo jiné o podmínkách, které by zoo musela vytvořit, aby mohla tyto medvědy mít. Krnáčová ale upozorňuje, že v obecné rovině je zvyklostí, že panda vždy představuje dar jedné hlavy státu druhé.

„Je to pro nás také příležitost řešit dopravu kolem Troje. Zoologická zahrada dlouhodobě trpí tím, že tam je dopravní situace ne úplně utěšená. Návštěvníci používají automobily, nemáme kde parkovat,“ uvedla primátorka s tím, že investičních záměrů, které se už netýkají přímo čínských investorů, je celkem hodně. „V současné době řešíme nejen to, jakým způsobem strategicky přestavět některé pavilony, ale potřebujeme postavit nový gorilinec,“ zmínila.

Lední medvědy ostatně budou muset přesunout z jižní strany bez ohledu na případné získání pandy, protože se v místě necítí dobře. Kdyby je ale dostali, pandy by zaujaly jejich místo na jižní straně.

Číňané by se mohli podílet na renovacích historických staveb

Do Číny nicméně výprava z magistrátu míří i z dalších pracovních důvodů. „Budeme mluvit o spolupráci v dopravě, investicích, kultuře, zahraničních vztazích, turismu a o tom, jakým způsobem by se s pomocí čínských investorů daly opravit některé historické budovy,“ přiblížila. V případě účastí na renovacích ale zatím ještě není nic vytipované. „Při předcházející návštěvě padla informace, že zájem je. Chceme prověřit, jaký je zájem a jaké podmínky,“ dodala primátorka.

Co se týče jiných plánů města, mělo by se podle Krnáčové uvažovat o způsobu jak nejlépe spojit Prahu s letištěm. Sice je od státu slíbené železniční spojení, zatím je ale podle Krnáčové v nedohlednu. V úvahu tak připadají další možnosti. „Jeví se možnost prodloužit tramvajovou trať až na letiště,“ uvedla.

Situace, která teď vládne na zastávce metra Nádraží Veleslavín bez jezdících schodů až na povrch a kde je přitom přestup při cestě na letiště, označuje za ostudu a nedostatek, který je důsledkem špatného rozhodování v minulosti.