Pražská zoo vybuduje pavilony pro pandu i gorily

Více než 800 milionů korun dostane pražská zoologická zahrada od města zejména na stavbu nového pavilonu goril a na expozici pro pandu. Plán investic pro zoologickou zahradu schválili pražští radní. O získání pandy pro zoo usiluje primátorka Adriana Krnáčová od loňského roku.

Investice jsou rozděleny do čtyř částí. První z nich obsahuje nové pavilony, kromě toho gorilího a pandího by měl vzniknout i nový výběh pro lední medvědy, expozice exotických ptáků a areál australské zvířeny. Do části z nich se přestěhují zvířata, která zoologická zahrada již chová, další souvisejí s novými zvířaty, o jejichž příjezdu město teprve jedná.

„Jsem rád, že zabojujeme o získání pandy, tasmánského čerta a zrealizujeme další zajímavé věci pro návštěvníky,“ přiblížil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Samotná zoologická zahrada v materiálu pro městskou radu uvedla, že kromě pand by chtěla otevřít i expozici langurů čínských, „jedněch z nejvzácnějších primátů, kteří v současné době nejsou chováni mimo zemi svého původu“.

Velké plány pro pražskou zoo se však nezamlouvají opozici. Kritizuje především snahu získat pandy a postavit pro ně areál. „Primátorka Adriana Krnáčová nedbá podstatných problémů, jakými je dostavba Pražského okruhu nebo stavba metra D, a místo toho se věnuje pokleslým smlouvám s Čínou,“ řekl předseda zastupitelského klubu opoziční TOP 09 Václav Novotný.

Kromě nových pavilonů radní také schválili investice do infrastruktury zoologické zahrady, jde například o rozvoj technického zázemí, vylepšení informačního systému a také o stavbu areálu pro bizony. Část investic by měla jít i na přípravu budoucích záměrů, které přijdou na řadu až v příštím desetiletí. Tehdy by mohlo v Zoo Praha vzniknout například ubytování pro návštěvníky. Praha také investuje do okolí zoologické zahrady – trojského pivovaru či parkoviště u zoo.

Pražskou zoo v Troji loni navštívilo přes 1,3 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Letos by jich mohlo být ještě více, zahrada právě přivítala letošního miliontého návštěvníka.

Na hranici milion lidí tak podle mluvčí zoo Jany Myslivečkové dosáhne nejdříve za více než deset let, návštěvnost obvykle k tomuto číslu dospěje až koncem srpna nebo v září.