Ostravské lákadlo: Návštěvníci zoo mohou mezi lemury

Zoologická zahrada v Ostravě má pro návštěvníky další lákadlo. Lidé se mohou procházet po dvou propojených ostrovech, které jsou domovem lemurů. V průchozím výběhu však platí přísná pravidla.

A to i na základě zkušeností ostatních zoologických zahrad na Moravě, které provoz průchozích expozic ruší nebo omezují. Lidé se tak musejí připravit na to, že ve výběhu nesmí krmit zvířata ani je dráždit. Jinak je mohou zaměstnanci zoo z expozice vykázat. „Navíc se musí pohybovat pouze po cestičkách,“ dodala za ostravskou zoo Dana Škorňáková.

Podle odborníků mají zatím „ostravští“ lemuři z člověka respekt. A expozice proto může být zatím stále otevřena. Například ve zlínské zoologické zahradě ale strach z člověka lemuři ztratili. Vedení zoo se proto rozhodlo tamní průchozí expozici zrušit. Objevovaly se zde i další problémy.

Lemuři v zoo

„Návštěvníci u nás nerespektovali zákaz krmení a dost intenzivně krmili zvířata vším možným. Docházelo pak ke zdravotním potížím,“ podotkl zlínský zoolog Kamil Čihák. Potíže se zvířaty ve volně průchozích expozicích měli i v Olomouci v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Opice z něj loni v srpnu krátce po otevření uprchly.

Průchozí expozice v ostravské zoo je lidem otevřena pouze hodinu denně, a to mezi 15. a 16. hodinou. Lemuři v ní budou do podzimu, pak je čeká stěhování do zimoviště.

Lemuři kata žijí přirozeně na Madagaskaru, dožívají se až dvaceti let. Jejich tělo je dlouhé až 50 centimetrů, ocas může být ještě o deset centimetrů delší, žijí převážně na stromech.

  • Součástí Pevninských ostrovů je také Ráj lemurů. Je tvořen dvěma ostrovy, které obývá desetičlenná skupina čtyř druhů lemurů: lemur kata (Lemur catta), lemur běločelý (Eulemur albifrons), lemur tmavý (Eulemur macaco) a lemur červenobřichý (Eulemur rubriventer). Na ostrovech jsou vytápěné boudičky, lemuři tam pobývají od dubna až do října (s ohledem na aktuální počasí), než se přestěhují na zimoviště do chovatelského zázemí.
  • Čtyřikrát denně ošetřovatelé lemurům rozhazují po ostrově potravu. Dvě krmení probíhají v průběhu hodiny, kdy mají i návštěvníci možnost vstoupit mezi lemury a těšit se z pohledu na vzácné poloopice z bezprostřední blízkosti. Expozice je pro návštěvníky otevřená každý den od 15 do 16 hodin (pouze za pěkného počasí), přičemž krmení doprovázená komentářem ošetřovatele probíhají v 15:00 a v 15:30 hod.