Úředník z Mladé Boleslavi podle policie legalizoval kradená auta. Jedno si sám koupil

Policisté stíhají úředníka z odboru dopravy v Mladé Boleslavi a další dva lidi kvůli legalizaci kradených aut. V Boleslavi bylo podle kriminalistů přihlášeno 12 kradených luxusních aut za více než 20 milionů korun. Obviněným hrozí až šest let vězení.

Podezření, že se na boleslavském odboru dopravy registrují kradená luxusní auta, policisté prověřovali od loňského roku. Podle kriminalistů šlo především o vozidla značek Range Rover, Audi a BMW, odcizená hlavně v Německu, Rakousku a na Slovensku.

Policisté zjistili, že vznikla fiktivní firma, na kterou byla přihlašována odcizená vozidla s pozměněnými identifikátory a padělanými doklady. „Zajímavostí v případu je i fakt, že jedno z legalizovaných odcizených vozidel Range Rover Evoque zakoupil výhodně i výše zmíněný úředník odboru dopravy,“ uvedl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Kradené BMW
Zdroj: Policie ČR

Pachatelé údajně přebírali od dalších lidí vozidla odcizená na Slovensku, která už měla pozměněné identifikátory a padělané doklady. Zajistili jim technické a evidenční prohlídky v Česku a přihlásili je do provozu na fiktivní firmu, jejíž vlastník v kauze figuroval jako bílý kůň. „Rovněž docházelo k padělání kupních smluv vozidel ze zahraničí. Vozidla byla následně přes úvěry a leasingy prodávána dalším uživatelům,“ dodal mluvčí.

Policie prověřuje i úvěrový podvod

Kriminalisté obvinili dva lidi z legalizace výnosů z trestné činnosti a úředníka navíc z podílnictví a zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni jsou stíháni na svobodě, spis hodlá policie brzy předat státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

„Na případu nadále spolupracujeme s kolegy z brněnské policie a ze Slovenska. V této souvislosti je také prověřována trestná činnost na úseku úvěrových podvodů,“ dodal mluvčí.