Ze Zlína zmizelo betonové torzo. Nedokončený obchodní dům se změnil v suť

Nedostavěný obchodní dům nadobro zmizel ze zlínského sídliště Jižní Svahy. Jeho bourání začalo před měsícem. Radnice přitom zamýšlela budovy zbourat už před několika lety, demolici ale komplikovaly složité vlastnické vztahy. Co zbouraný betonový skelet nahradí, zatím vedení města neví. Obyvatelé sídliště by si na jeho místě přáli například sportoviště.

Betonové torzo nedokončeného obchodní centra hyzdilo největší zlínské sídliště od 80. let. Nyní stavbaři drtí a třídí suť, která z něj zbyla. Většina materiálu ale zůstane na staveništi a radnice jej v následujících letech postupně využijeu například na opravy chodníků. Město tak ušetří miliony korun.

Ihned po skončení demoličních prací chce vedení obce místo začít rekultivovat. Okolí zdemolovaného obchodního domu totiž za posledních třicet let výrazně zpustlo. Co jej ale nahradí, zatím vedení neví. Přibližně před týdnem proto vyhlásila radnice anketu, co by si obyvatelé sídliště na jeho místě přáli. Denně jí přijdou desítky odpovědí. Nejčastější odpovědí je, že by tam místní chtěli sportoviště.

Betonové torzo zmizelo z největšího zlínského sídliště (zdroj: ČT24)

Zbouraná budova mohla být největším obchodním centrem na tehdejším gottwaldovském sídlišti. Nedočkala se ale ani střechy. Město proto její demolici dlouhodobě plánovalo, komplikovaly ji ale složité vlastnické vztahy. Objekt proto dlouhodobě chátral a přespávali v něm lidé bez domova.

Nakonec vedení Zlína torzo a přilehlé pozemky o rozloze asi 39 tisíc metrů čtverečních odkoupilo za zhruba padesát milionů korun. Na demolici torza město původně vyčlenilo 25 milionů korun, bourání nakonec ale vyjde na pět milionů.