Baška a Brušperk hlásí špatnou kvalitu vody. Pomoci mohou deště

Kvalita vody v některých přírodních koupalištích se zhoršuje, na většině je ale vhodná ke koupání. V Moravskoslezském kraji vykazují zhoršenou kvalitu vody přehrada Baška a nádrž v Brušperku. Zlepšit kvalitu vody v přírodních koupalištích by mohly vydatné deště. V rámci celé republiky je nejvíce znečištěná voda v Podolsku na Orlíku a v rybníku Rosnička na Svitavsku.

Hygienici kontrolují vodu na vybraných lokalitách jednou až dvakrát za 14 dnů. V letošní letní sezoně zkoumají kvalitu vody ke koupání v 21 vodních nádržích Moravskoslezského kraje.

„Aktuálně se na všech těchto místech dá koupat bez obav,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová. Výjimkou je pouze přehrada Baška a nádrž v Brušperku. Potíže lidem způsobují nejen sinice. „První pomoc je opláchnout se čistou vodou,“ uvedl dětský lékař Jakub Heczko.

Koupání v Moravskoslezském kraji

„Koupání v nádrži Brušperk je rovněž rizikové i s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezoně,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková. 

Kromě těchto mimořádných odběrů hygienici kontrolovali také kvalitu vody ve vodních nádržích na Opavsku, Bruntálsku a Karvinsku. V nádržích Slezská Harta, Tvrdkov, Edrovice, Budišov nad Budišovkou, Stříbrné jezero a na koupacím místě Těrlicko je voda nadále vhodná ke koupání bez jakéhokoliv omezení. „I přes sníženou průhlednost v důsledku přítomnosti zelených řas na zbývajících dvou koupacích místech Těrlické přehrady a v rybníku Bohušov je koupání v těchto nádržích bez zdravotních rizik,“ doplnila Šebáková.

Kontrolu kvality vody provedli také provozovatelé letního koupaliště v Ostravě-Porubě a v areálu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku, také na těchto místech má voda vyhovující kvalitu. V úterý pak hygienici odebrali rovněž vzorky vody ve Vodním světě u Komenského sadů v centru Ostravy. Výsledky budou známy do 48 hodin.

  • Hygienici upozorňují, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na svých webových stránkách. Na ostatních není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.
  • Přítomnost sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice koncentrují poblíž hladiny. V tomto případě jsou to sinice. Pokud jsou zelené částice i po půl hodině rovnoměrně rozptýlené ve vodě, jde o netoxické řasy.

Voda se v některých nádržích zhoršuje

Zvýšené koncentrace sinic a chlorofylu zaznamenali hygienici například v rybníku Černý na Jihlavsku, u Koněšínské pláže na Dalešické přehradě na Třebíčsku, v jezírku Škodaland v Plzni nebo v rybníku Valcha na Klatovsku.

V rybníku Rosnička na Svitavsku překročil výskyt sinic a obsah chlorofylu povolené limity, hygienici zde koupání zakázali. Koupat se nedá ani v Hejnicích na Liberecku, kde byl překročen indikátor fekálního znečištění.

Přehled lokalit, ve kterých hygienici nedoporučují koupání
Zdroj: koupacivody.cz

V Praze by měli být lidé opatrní při koupání v koupališti Šeberák a v Hostivaři, ve Středočeském kraji na písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Jakost vody v obou sledovaných nádržích je zhoršená. Může tedy obsahovat sinice, které u citlivých lidí způsobují kožní vyrážku, při napití žaludeční potíže. 

V Plzeňském kraji jsou nevhodné ke koupání jezírko Škodaland v Českém údolí v Plzni a také už delší dobu rybník Valcha na Klatovsku. Kvalita vody je tam podle hygieniků na čtvrtém stupni pětibodové škály.

V Karlovarském kraji varují hygienici před koupáním ve vodní nádrži Skalka a ve Velkém rybníku u Hroznětína. V Ústeckém kraji se sinice vyskytují v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku. Voda zde takzvaně kvete, tedy obsahuje hodně fytoplanktonu. Pokud se někdo přece jen bude koupat, měl by se podle hygieniků poté osprchovat.

V Jihočeském kraji na Písecku doporučují hygienici vyhnout se koupání u veřejného tábořiště Podolsko na vodní nádrži Orlík. Kontrolu zde odborníci provedli koncem července. Voda je tam podle testů „nebezpečná“ ke koupání.

V Libereckém kraji má vedle Hejnic zhoršenou kvalitu vody Máchovo jezero a Chrastava, v Královéhradeckém Dolce u Trutnova a v Pardubickém rybník Rosnička, kde hygienici koupání zakázali. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedli hygienici.

Na Vysočině je voda nevhodná ke koupání v rybníku Černý na Jihlavsku a u Koněšínské pláže na Dalešické přehradě na Třebíčsku. Bez obav se mohou lidé koupat v Olomouckém.