Co se skrývá pod jevištěm? Brněnská divadla nabízejí netradiční pohled do zákulisí

Zákulisí největších brněnských divadel se na dva týdny otevírá návštěvníkům. A to včetně míst, kam běžně platí zákaz vstupu. Zájemci si mohou prohlédnout zázemí Mahenova a Janáčkova divadla i Reduty.

Většina návštěvníků divadla zná pohled na jeviště jen ze sedadel hlediště. Brněnská divadla je ale v těchto dnech zvou na jiné představení. Na to, které se odehrává v zákulisí. Do šaten, na jeviště nebo do úzkých uliček technického zázemí, kam je divákům běžně vstup zakázán.

Skupina návštěvníků si v Janáčkově divadle prohlédla technické zázemí i kostymérnu (zdroj: ČT24)

Zatímco zvenku se Janáčkovo divadlo blýská nově opravenou fasádou, bludiště uvnitř vypadají už desítky let stejně neutěšeně. Třeba šatny v tomto stavu ale lidé letos uvidí pravděpodobně naposledy. Příští rok by měla odstartovat generální oprava interiéru. K vidění už letos nebyl sklad kulis za Mahenovým divadlem. Ten letos v květnu vyhořel. Divadelníci teď kulisy přivážejí na každé představení zvlášť.

Přitom proto, aby se zabránilo požárům, bylo divadlo už při výstavbě v roce 1881 elektrifikováno. Žárovkami se tak pyšnilo jako úplně první v Evropě. I Janáčkovo divadlo má své nej. Největší jevištní stůl ve střední Evropě.