Kvůli podprůměrné úrodě pálenice experimentují. Pálí se třeba jahody

Do pálenic letos míří méně ovoce. Podprůměrnou úrodu způsobily také jarní mrazy, kvůli kterým stromy promrzly. Provozovatelé pálenic odhadují, že letos vypálí o 30 až 50 procent méně třešňovice, meruňkovice i slivovice. Právě nízká úroda tradičních plodů dává prostor pro výrobu alkoholu i z těch netradičních.

Místo meruňkovice nebo slivovice – jahodovice. Právě jahody čekají na proměnu v alkohol v pálenici vinařské školy ve Valticích. „Letošním hitem jsou jahody. Zajímavé je, že příjemná vůně plodů se odrazí v destilátu, pokud se naředí, tak je to velmi příjemné,“ vysvětlil výběr ovoce vedoucí technolog pálenice z Vinařské školy Valtice Lubomír Tichý. Pálil ale už i například ananas.

Za experimentem nestojí ani tak chuť zkusit něco nového, ale podprůměrná úroda tradičního ovoce. Kvůli ní sice pálenice vinařské školy o stálé zákazníky nepřišla, ale letos dovezou do jejích prostor mnohem méně plodů.

Do pálenic putuje o 30 až 50 procent méně ovoce (zdroj: ČT24)

Třeba jablek kvůli mrazů sklidí jihomoravští sadaři jen asi třináct tisíc tun oproti loňským šestatřiceti. Ještě horší vyhlídky mají pěstitelé meruněk, tam bude podle odhadů v meziročním srovnání úroda dokonce jen čtvrtinová. Švestek jihomoravští zemědělci letos sklidí jen asi tisíc tun, loni to přitom bylo dva a půl krát víc.

Na úrodě se podepsaly jarní mrazy

Méně objednávek kvůli neúrodě čeká i vedoucí pálenice Tlak Smolák Milan Ptáček. „Podle toho, jak nám sem volají zákazníci a vzhledem k tomu, že na jaře byly mrazy a stromy dost pomrzly, tak očekáváme o třetinu až polovinu menší výtěžnost z ovoce než loni,“ popsal situaci.

Každoročně mu část úrody na vypálení vozí i Václav Marek ze svého sadu v Mikulově. Letos přivezl do pálenice v nedaleké Břeclavi zhruba 150 litrů třešní. „Třešní je stejně, meruněk je méně a švestky ještě uvidíme,“ okomentoval svou letošní úrodu.

Naopak před sedmi lety řešily pálenice úplně jinou situaci. Nadprůměrnou úrodu ovoce nestíhaly destilovat, jejich kapacity byly obsazeny na několik měsíců dopředu a zaměstnanci pracovali i o víkendech. Nyní má například Lubomír Tichý klienty nahlášené jen na měsíc dopředu.