Na opravu kostela chybí brněnským minoritům miliony. O dotace žádají 7 let

Brněnští minorité shání šestnáct milionů korun na opravu fasády kostela svatých Janů v Minoritské ulici. Od roku 2009 o dotace neúspěšně žádají ministerstvo kultury. Tehdy byla z kostela odpadávaly kamenné ozdoby na ulici, nyní museli fasádu alespoň zatřít. Sami ale, ani s finanční pomocí města, kostel opravit nezvládnou.

Kdyby se fasáda kostela dala opravit postupně, město Brno by minoritům pomohlo. Každý rok by se udělala část za zhruba za milion. Jenže taková rekonstrukce není možná, protože fasáda je jednolitá a příliš velká, plocha je zhruba třicet metrů na třicet.

Jen postavit lešení, které by bylo dostatečně vysoké, by bylo příliš drahé. „Lešení na čelní fasádu přesahuje částku milion korun a získat takové peníze z dotací není jednoduché,“ uvedl představený Konventu minoritů v Brně Bohdan Heczko. Kdyby se lešení každý rok bouralo, tak by se oprava ještě více prodražila.

Z průčelí kostela odpadlo andělské křídlo

Město Brno dává každoročně okolo dvou tří milionů korun na všechny církevní památky. „Protože je tam rozpočet přes 16 milionů korun, tak město není schopné v takové výši přispět,“ uvedl vedoucí odboru majetkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček. Minorité si proto před třemi lety podali žádost o dotaci z norských fondů, ale nebyli úspěšní.

Fasádu museli minorité zatřít, protože se začala drolit. Kvůli zatření je nyní fasáda flekatá a kostel tak není reprezentativní. I nyní z kostela vítr občas odfoukne spraš, ale v jejím okolí je bezpečno. Jiná situace byla v roce 2009, kdy hrozilo, že z kostela něco odpadne, stalo se totiž už dřív, že se odlomilo křídlo jednoho z andělů a dopadlo na ulici. Naštěstí k tomu došlo brzy ráno a nikomu se nic nestalo.

O dotace minorité neúspěšně žádají 7 let

V minoritském klášteře jsou i obchody, z nájmu ale řád dost peněz neušetří. Stačí mu totiž pouze na provoz a na takzvanou nutnou spoluúčast, protože každou opravu částečně hradí sami. „Ta naše část je právě na stavbu lešení, ale co ten zbytek,“ dodal představený minoritů. Nezbývá jim nic jiného, než zkoušet získat dotace od ministerstva kultury. Na to se obrací už sedm let bez úspěchu.

Kousek od kostela svatých Janů stojí další nepříliš reprezentativní kostel, který patří řecko-katolické farnosti. Ta ho zatím i s pomocí státu staticky zajistila a opravila zevnitř. Letos chtějí farníci stihnout ještě rekonstrukci věže. V příštím roce se nejpíše začnou s opravou fasády. Na rozdíl od minoritů ji ale nejspíš budou moct opravit po částech.