Prahou s obrněnými nervy. Série oprav brzdí provoz

Souběžné opravy hned několika důležitých tahů a tříd výrazně komplikují pražskou dopravu. Částečně uzavřená je mimo jiné magistrála na úrovni Státní opery nebo Jižní spojka u křížení s ulicí 5. května. Řidiči se tak musí připravit na zdržení – a obrnit trpělivostí.

Severojižní tah metropolí prochází opravou hned ve dvou místech. Za hlavním nádražím dělníci vyměňují plynové topení z roku 1969 a s pracemi by měli být hotoví na konci měsíce. „Děláme kompletní výměnu, pokládáme nové potrubí z moderního polyetylenu. Jejich životnost je padesát let,“ uvádí předseda představenstva Pražské plynárenské distribuce Martin Slabý.

Vozovka je kvůli práci plynařů zúžená na dva pruhy, a řidiči se zde zdrží i desítky minut. Podle zkušební jízdy štábu ČT navíc nepomůže místo ani objet, protože ucpané jsou i okolní ulice. Na Nuselském mostě je navíc kvůli stavebním pracím uzavřen pravý jízdní pruh ve směru z centra, doprava je vedena ve dvou pruzích.

Opravy na Vinohradské i v Korunovační

Opravami prochází i Jižní spojka u křížení s ulicí 5. května, kde musí řidiči rovněž jeden pruh oželet. V pondělí v devět hodin ráno se zde ale kvůli stavebním pracím vytvořila téměř patnáctikilometrová kolona – a řidiči se v ní zdrželi téměř hodinu.

„U takto vytížené komunikace nelze stanovit jednu objízdnou trasu, protože by se tato objízdná trasa okamžitě ucpávala,“ dodává mluvčí pražské správy komunikací Barbora Lišková. I na Jižní spojce opravy potrvají do konce měsíce.

S komplikacemi musí řidiči počítat také na Vinohradské, kvůli opravě vozovky je do začátku srpna omezený provoz v úseku mezi ulicemi Pod židovskými hřbitovy a Jana Želivského, objízdná trasa vede ulicemi Izraelská, Nad Vodovodem, Na Palouku a Počernická.

Kvůli rekonstrukci mostu nad železniční tratí, překládce inženýrských sítí a rekonstrukci vodovodu je zcela uzavřená také Korunovační, zde se s dopravním omezením počítá až do konce roku. Podrobnější informace nabízí ŘSD na svém webu dopravniinfo.cz.

Reportáž: Dopravní komplikace v Praze (zdroj: ČT24)