Kostel na pražském Karlově rozezní po 74 letech zvony

Kostel na pražském Karlově rozezní po 74 letech zvony (zdroj: ČT24)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na pražském Karlově má od soboty tři nové zvony. Naposledy zde byly umístěné v roce 1939 v době okupace. Už po třech letech ale byly z rozhodnutí říšských úřadů sundány. Na návrat zvonů do kostela přispěli lidé zhruba půl milionem korun ve veřejné sbírce.

V jednom z nejvýznamnějších pražských kostelů na hřebenu nuselského údolí dosud visel pouze malý, pětadvacetikilový umíráček. Nové zvony byly odlity v Polsku ve městě Přemyšl.

Největší váží 1450 kilogramů a nese jméno Panna Maria. Prostřední Karel Veliký má hmotnost 800 kilogramů a nejmenší zvon o váze 420 kilogramů se jmenuje Albert Veliký. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého
Zdroj: Jan Černý/ČTK

Zvony měly po cestě hned několik symbolických zastávek. „Chtěli jsme, aby byl příjezd spojený s naší národní historií, aby byl spojený s duchovním životem,“ řekl České televizi karlovský jáhen Jiří I. Laňka.

Zvony se tak zdržely například v Roztokách u Prahy, kde v minulosti sídlila česká knížata. Zde byly naloženy na loď a po Vltavě se vypravily do Prahy.