Na Hradě začaly rytířské slavnosti. Vrcholem je turnaj na koních

V Jelením příkopě na Pražském hradě začaly Velké rytířské slavnosti. Až do neděle mohou návštěvníci sledovat turnaje nebo si prohlédnout rytířský tábor. Akce se koná v rámci 700. výročí narození Karla IV.

Rytířské slavnosti pořádá Jan Lucemburský na počest narození svého prvorozeného syna Václava, později císaře a krále Karla IV. Jan Lucemburský údajně ve své době patřil na turnajích k těm nejlepším. Na slavnostech ale vystupuje nazapřenou, aby ho ostatní rytíři nešetřili.

Největším lákadlem slavností je právě rytířský turnaj. Účastní se ho jezdci i kaskadéři z celého světa, kteří představují pány jednotlivých rodů. Jednou z nejnebezpečnějších akcí je střet na koních, kdy se sráží dřevcem. Začátek turnajů je vždy ve 13:00 a v 16:00.

V rytířském táboře se pak mohou lidé podívat, jak vypadal běžný život rytíře. K poslechu hraje dobová hudba, k vidění jsou i dobová řemesla jako lazebníci nebo kováři. Nechybí ani kat, který lidem ukáže, jak se tehdy uplatňovalo útrpné právo.

Rytířské slavnosti na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Pro děti je nachystaný tábor malých rytířů, kde si mohou vyzkoušet zbroj nebo šerm. Uvidí také, jak se pletou drátěné košile, razí mince nebo píše brkem.

Vstup do Jeleního příkopu je pouze od Prašného mostu a je vhodný i pro kočárky a vozíčkáře s doprovodem. Vstup se psy a jinými zvířaty je zakázaný. Vstupné je 150 korun za dospělého a 80 korun pro děti a seniory.

Více informací k Velkým rytířským slavnostem najdete na speciálním webu.