Po vzoru Londýna a Vídně. Praha 5 chce u Vltavy postavit obří ruské kolo

Na projížďku velkým ruským kolem láká turisty Londýn, Paříž, Vídeň – a nově by ho mohla mít i Praha. Jeho výstavbu na smíchovském břehu Vltavy nedaleko železničního mostu zamýšlí radnice Prahy 5. Opozice plán kritizuje jako megalomanský.

Konstrukce nazývaná jako Prague Wheel chce plnit roli zábavní atrakce i vyhlídkového místa. Na výšku má totiž měřit šedesát metrů, podobně jako ruská kola ve francouzské metropoli a vídeňském Prátru. Kolo se 42 kabinami po osmi místech udělá za hodinu pět otoček a za tentýž čas sveze 1680 lidí. Pokud by se plán na jeho výstavbu uskutečnil, fungovat by mohlo začít už 1. ledna 2017.

Podle důvodové zprávy k materiálu o výstavbě, který odsouhlasili radní Prahy 5, by měl objekt pozvednout atraktivitu smíchovského Hořejšího nábřeží.

„Realizací projektu vznikne ve středoevropském kontextu zcela ojedinělá lokalita, jejíž význam dramaticky převýší význam dnes existujících turistických cílů, kterými jsou pražská zoo, Pražský hrad či petřínská rozhledna, s roční návštěvností lehce nad jeden milion návštěvníků,“ stojí v materiálu.

„Vyhlídkové kolo na Hořejším nábřeží je jednou z mála pražských možností, kde vůbec může být umístěné,“ dodává starosta Radek Klíma (TOP 09). „Dopravně výborně dostupné, pár minut z metra, s pěším přístupem po náplavce, a přitom mimo obytnou výstavbu, takže nebude rušit místní obyvatele.“

Vizualizace ruského kola na smíchovském břehu
Zdroj: MČ Praha 5/Praha 5

Opozice: Zcela nevhodné

Záměr počítá s tím, že by atrakci provozoval soukromník a za pronájem pozemku by radnici měsíčně platil 56 500 korun. Nájemné má být sjednáno na deset let, tedy do 31. prosince 2026, s právem na prodloužení na dalších deset let.

Žádost o pronájem části pozemku už vznesla firma Timsbury Capital, podle serveru justice.cz zapsána do obchodního rejstříku teprve 7. dubna 2016.

Plán výstavby kritizuje opozice: kolo má totiž vyrůst na části dnešního dětského hřiště a kvůli jeho stavbě musí zmizet i část herních prvků. „Už jen to, že má stát na místě dětského hřiště, je skandální,“ řekl opoziční zastupitel a donedávna místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ).

„Do této lokality je to zcela nevhodné – dopravní dostupnost je špatná, ekonomicky je to nevýhodný projekt a ubude část veřejného prostranství,“ dodal s tím, že celý projekt považuje za megalomanský.

Plány Prahy 5 na využití Hořejšího nábřeží
Zdroj: MČ Praha 5

Starosta: Kolo se k mostu hodí

Vznik nové atrakce ovšem nezáleží jen na rozhodnutí radnice jedné městské části, a zda se ruské kolo nad Vltavou opravdu roztočí, není jasné: Praha 5 totiž v případě zájmu o tuto stavbu bude potřebovat řadu souhlasných stanovisek, mimo jiné od pražských památkářů.

Podle starosty Klímy ovšem nehrozí, že by kolo narušilo pražské panorama, což bývá u výškových budov v širším centru jedna z nejčastějších urbanistických výhrad. Starosta má naopak za to, že technická stavba kola „skvěle zapadá“ do někdejší průmyslové lokality Smíchova i k železničnímu mostu.