Jirkovští úředníci dostali statisícové odměny. Za fotbal a stěhování podložek

Události v regionech: Jirkov bohatě odměnil vedoucí úředníky (zdroj: ČT24)

Vedoucí úředníci z radnice v Jirkově dostali vysoké odměny. Vedení města jim přilepšilo o sto i dvě stě tisíc. Opozici přijdou takové odměny jednak přemrštěné, především však kritizuje jejich odůvodnění. Úředníci totiž dostali odměny například za to, že se zúčastnili fotbalového utkání nebo pomohli přestěhovat podložky pod židle.

Finanční výbor jirkovské radnice konstatoval, že odměny vedoucích úředníků městského úřadu jsou nezvykle vysoké. Ještě podivnější než až statisícová výše odměn je ovšem jejich zdůvodnění: mezi splněnými mimořádnými úkoly figuruje například odvoz podložek pod židle nebo účast na fotbalovém turnaji.

Podle zákoníku práce by ale odměny měli lidé dostávat za jinou práci. Úředníci ji většinou berou za přesčasy.

§ 134OdměnaZa úspěšné splnění mimořádného nebo zvlᚹť významného pracovního úkolu může zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci odměnu.
Zákon 262/2006 Sb.
zákoník práce

Přestože tyto odměny výrazně převyšují bonusy, které dostávají úředníci v podobně velkých severočeských městech, vedení města rozhodnutí hájí. Jirkovský starosta Radek Štejnar (ČSSD) je přesvědčen, že „výše odměn odpovídá jejich práci pro město a městský úřad“.

Opozice naproti tomu hovoří o plýtvání. Zastupitel Josef Šebek (Svobodní) se kvůli tomu dokonce chystá obrátit na policii. „Divím se, jakým způsobem do této doby fungoval kontrolní mechanismus na radnici. Zdůvodnění odměn mě podpořilo v tom, že podám trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl.

Pokud se policisté začnou hospodařením města zabývat, budou jediní, kdo tak učiní. Opozice sice chtěla hospodaření radnice prověřit hlouběji, ale v zastupitelstvu nesehnala dostatečnou podporu.