Sokolové řeší špatný stav tělocvičen. Na opravy nemají peníze

Drolící se omítka nebo voda ve sklepě trápí sokoly v Račicích. V havarijním stavu jsou i další budovy tělovýchovné jednoty. Její členové totiž často nemají na opravy peníze. Řešením může být převod sokolovny na obec - radnice pak může zaplatit rozsáhlejší opravy.

Starostka TJ Sokola v Račicích by si přála, aby budova vypadala stejně, jako když v tamní tělocvičně trénoval Alois Hudec. Dodnes v ní jsou kruhy, na kterých cvičil. Hudec pak z malé tělocvičny zamířil v roce 1936 na olympiádu v Berlíně a získal zlatou medaili.

Už na první pohled je ale zřejmé, že slavná léta už má sokolovna za sebou. Jen seznam nutných oprav čítá desítky položek. Některé ze závad dokonce ohrožují zdraví sportovců. „Podlaha je skoro sto let stará, jsou tady škvíry, zvedají se parkety,může se stát úraz, je to opravdu nebezpečné,“ okomentovala stav sokolovny Gottvaldová.

Problémy se sokolovnami na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Podle ní bylo třeba do oprav investovat asi deset milionů. „Nebýt obecního úřadu, který nám každoročně dává dotace, by ale budova nebyla v takovém stavu, v jakém je. Pak by to byla katastrofa,“ dodala. Náklady pokryjí místní sokolové jen tak tak. „Žádali jsme o dotaci dvě stě tisíc. Loni nám z nich přišlo sedmadvacet,“ uzavřela.

Vedení Sokola ale netrápí jen drolící se omítka a špatné parkety. Ve sklepě mají půl metru vody a je nutné celý objekt odvlhčit. Příspěvky od obce ani dotace jej ale nezajistí.

Sokolové v Boskovicích čekají na opravy

V havarijním stavu je také další budova tělovýchovné jednoty v Boskovicích. Tam by vyšla rekonstrukce ještě dráž – na více než dvacet milionů korun. Nyní se zdá, že by se jí možná jednou mohli dočkat. Zastupitelé totiž schválili záměr bezúplatného převodu budovy na město.

„Iniciativa byla od nás. Pro nás je to řešení situace, která nyní je. V tomto stavu je pro nás provozovat sokolovnu ekonomicky neudržitelné,“ uvedl starosta TJ Sokola Boskovice Libor Motl. Dodal, že budova potřebuje generální rekonstrukci, kterou prošla naposledy v sedmdesátých letech.

Pokud k převodu nakonec nedojde, radnice sokolům nezaplatí ani tu nejmenší opravu. Vedení jednoty ale věří, že dělníky v prostorách tělocvičny uvidí už na začátku roku 2017. Opravy by přivítali i v Račicích. Vidina získání potřebných milionů na opravy je tam ale ještě hodně daleko.