Léčí se z těžké závislosti na alkoholu. Poběží půlmaraton

Na sobotní olomoucký půlmaraton se přihlásilo přes 6 tisíc lidí. Na startovní listině je také Michal Pechal, který už tři čtvrtě roku žije v Domě pod svahem. V zařízení Armády spásy, kde se dobrovolně snaží muži závislí na alkoholu a automatech vrátit do normálního života.

Michalu Pechalovi bude brzy čtyřicet. Polovinu života byl těžce závislý na alkoholu, žil na ulici. Několikrát se pokoušel léčit. „Běžím to i kvůli sobě. Chci si dokázat, že nejsem kvůli alkoholu tak na dně,“ uvedl.

Trénovat začal v dubnu. Do budoucna chce alkohol vytěsnit ze svého života. „Začít nový život, mít bydlení i práci. A také se oženit,“ sdělil.

Bývalý alkoholik chce uběhnout půlmaraton (zdroj: ČT24)

V havířovském Domě pod svahem žije momentálně 15 mužů. Maximálně tady mohou strávit rok a půl. Mají zde pravidelné terapie, ale také pracují. Pokud to vše zvládnou, mohou odejít bydlet do takzvaného tréninkového bytu armády spásy.

  • Ojedinělý projekt nabízí pomoc alkoholikům nebo gamblerům, kteří se rozhodli abstinovat. Základní program trvá 18 měsíců a je rozdělen do 3 fází služby. Zaměstnanci pracují s uživateli za pomoci takzvaných čtyř pilířů (skupinová a individuální práce, pracovní terapie a volnočasové aktivity).
  • Posláním služby následné péče v Havířově je nabízet pomoc osobám závislým na alkoholu nebo gamblingu. Těmto osobám služba poskytuje podporu v nalezení cesty k trvalé abstinenci a začlenění zpět do společnosti.
  • Cílovou skupinou jsou muži bez přístřeší starší 18 let závislí na alkoholu nebo gamblingu, abstinující minimálně 14 dnů, kteří se snaží zvládnout abstinenci svépomocně nebo prostřednictvím odborných zařízení a nadále potřebují podporu, ochranu před sociálním vyloučením a pomoc směřující k sociálnímu začlenění do společnosti.

Sobotních 22 kilometrů uběhnou ti nejlepší za hodinu. Michal Pechal věří, že jeho jméno bude na seznamu těch, kteří půlmaraton úspěšně dokončili.

Sportovat budou i vozíčkáři

V Olomouci se o víkendu odehraje také netradiční čtyřiadvacetihodinová štafeta na invalidním vozíku. Zúčastní se jí stovky lidí. Podle předsedy spolku Trend vozíčkářů Olomouc Milana Langera štafeta odstartuje v pátek ráno ve Smetanových sadech u restaurace Fontána a skončí v sobotu.

„Smyslem akce je propojení široké veřejnosti se světem lidí užívajících vozík k běžnému pohybu formou zábavné štafety absolvované na invalidním vozíku. Cílem je zapojit do jízdy co největší počet účastníků, a to i v nočních hodinách,“ uvedl Langer.

Štafeta bude součástí doprovodného programu olomouckého půlmaratonu. Forma štafety byla podle organizátorů zvolena záměrně jako symbol tvorby řetězce, jehož články jsou lidé bez zdravotních omezení i lidé se zdravotním handicapem.

Půlmaraton poběží zase více lidí

Na start olomouckého půlmaratonu se postaví víc běžců než loni. Pole se tak rozroste o několik stovek běžců. Zatímco loni v ulicích Olomouce běželo 5500 závodníků, letos jich v sobotu 25. června bude 6200. Na start se vedle elitních afrických běžců postaví také olomoucká běžkyně a jedna z nejlepších českých vytrvalkyň Petra Kamínková, řekl koordinátor závodů RunCzech Tomáš Mirovský.

V sedmém ročníku se trasa olomouckého půlmaratonu poběží v obráceném směru a kvůli opravám silnic dozná menších změn. Nepoběží se po ulicích 1. máje a 8. května. Nová otočka bude v Lazecké ulici. „Věříme, že změny budou pro běžce pozitivní. Drobné úpravy by měly zlepšit propustnost trati a komfort závodníků. Tím, že se nepoběží po kostkách v centru města, by navíc měly padat rychlejší časy,“ podotkl Mirovský.

Olomoucký půlmaraton je největší běžeckou akcí na Moravě a po pražském závodu druhým největším půlmaratonem v Česku. Vedle závodu pro jednotlivce budou připraveny také čtyřčlenné nebo dvoučlenné štafety i rodinný běh. V prvním ročníku běželo v Olomouci 1500 lidí, letos by jich mělo být celkem 9300.