Přerovská radnice chtěla být lidem blíž. Elektronizaci za 160 milionů Kč provázejí pochybnosti

Obyvatelé Přerova měli od loňského října snadněji komunikovat se zdejšími úřady. Zástupci města kvůli tomu utratili 160 milionů s cílem vybudovat speciální „metropolitní“ síť. Ta však zatím funguje jen částečně. Do projektu se do dneška podle Petra Karoly, vedoucího Odboru vnitřní správy města Přerov, zaregistrovalo 50 až 60 lidí. Zakázku dokonce vyšetřovala i policie.

Fronty před přepážkami přerovských úředníků přetrvávají i nadále. A přitom například poplatek za svoz odpadu si měli být lidé schopni vyřídit on-line. Podmínkou byla pouze registrace do portálu Občan, který funguje už devět měsíců.

Díky portálu lidé mohou zaplatit ale jen za zmíněný odpad. Další platby, například za psa, zatím on-line nefungují. Přes síť není možné zatím vyřídit ani občanku, řidičák nebo pas. Neumožňuje to legislativa.

Přerovská radnice

„V tuto chvíli je možné podat prostřednictvím portálu Občana jakoukoliv stížnost, petici, požádat například o místo v domě s pečovatelskou službou,“ doplnil Petr Karola.

Zaplaceno 160 milionů korun

Radnice za přibližně 160 milionů korun vybudovala mimo jiné 25 kilometrů dlouhou síť optických vláken. Propojeny měly být kromě radničních budov i knihovna a školy. Ovšem v tuto chvíli funguje jen síť mezi radnicí a městskou policií.

O přerovskou zakázku, kterou vyhrála firma Tesco SW a Telefonica, se zajímá i protikorupční policie. Vyšetřování ještě není ukončeno.

  • Na projektu radnice pracuje už od roku 2010. Vedení města v roce 2013 počítalo s tím, že si na projekt bude muset vzít stomilionový úvěr, aby do doby, než přijde dotace, bylo schopno náklady pokrýt z vlastního rozpočtu. Projekt už tehdy nabíral velké zpoždění. Například v roce 2012 chtěla radnice investovat 54 milionů korun mimo jiné do vybudování takzvané metropolitní sítě.
  • Projekt byl určen pro statutární města v Česku, uspělo pouze deset z nich. Účelem elektronizace veřejné správy bylo podstatně rychlejší a efektivnější poskytování služeb občanům a zjednodušení komunikace mezi občanem a úřadem. Lidé tak neměli být závislí na úředních hodinách magistrátu a měli si také ušetřit cestu za vyřizováním úředních záležitostí.

Přerovská radnice se už loni začala připravovat na možné problémy související se zdejší takzvanou elektronizací státní správy. Policisté totiž obvinili osm firem a dvě desítky lidí. Měli být mezi nimi i dodavatelé přerovské zakázky.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) letos koncem března zrušilo některá trestní stíhání v kauze údajně zmanipulovaných zakázek na informační systémy, ve kterých bylo obviněno 20 lidí a osm firem. Zcela zrušeno bylo stíhání všech osmi obviněných firem a tří lidí, u zbývajících obviněných bylo stíhání zrušeno částečně. U jiných však byly stížnosti zcela zamítnuty. Obvinění podle žalobců manipulovali s 11 veřejnými zakázkami v celkové výši dotací 438 milionů korun.

Žalobci jim kladou za vinu, že manipulovali s veřejnými zakázkami od její přípravy, tvorby zadávací dokumentace až po jejich samotný průběh. Zakázky byly údajně ovlivňovány od srpna 2009 do srpna 2014. Obvinění souvisí se zátahem protikorupční policie z předloňského září. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně i v sídle olomoucké firmy Tesco SW. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci.