Fyzika i chemie: V Olomouci přichystali největší vědecký jarmark na Moravě

Už patnáctý ročník Veletrhu vědy a výzkumu pořádá olomoucká Univerzita Palackého a tamní Pevnost poznání. Jedna z největších tuzemských popularizačních akcí láká ročně tisíce návštěvníků. Hlavním cílem pořadatelů je představit vědu zábavnou formou a ukázat dětem, že fyzika, chemie nebo matematika, to nejsou jen vzorky, poučky a striktní pravidla.

Chemické pokusy a fyzikální efekty dominují v pátek a sobotu jednomu z největších vědeckých veletrhů na Moravě. S vědou návštěvníky seznámí pedagogové i studenti zábavnou formou na třech místech Olomouce, kde se nachází přes 50 interaktivních stánků.

Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého otevře veřejnosti brány přírodovědecké fakulty, Pevnosti poznání a historické barokní prachárny. „Akce původně vznikla jen jako menší propagační jarmark matematiky a fyziky, který uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého. Za patnáct let se ale rozrostla a nyní už se návštěvníkům představují nejen jednotlivé fakulty univerzity, ale i nejrůznější společnosti,“ poznamenala redaktorka České televize Zuzana Glacová – Kozáková.

Vědecký jarmark v Olomouci

V pátek se veřejnosti otevřela přírodovědecká fakulta s desítkami popularizačních stánků z dílen jednotlivých kateder. „Figurovat tu budou třaskavé chemické pokusy, fascinující optické a fyzikální efekty, návštěvníky nemine ani budoucnost robotiky nebo návštěva rostlinného kosmu,“ uvedla za organizátory Martina Vysloužilová.

Zájemci si budou moci vyzkoušet také práci s termokamerou, projdou si laserové bludiště nebo se pokusí vyrobit organické zlato. „Veletrh vědy a výzkumu neodmyslitelně patří mezi významné akce pro popularizaci vědy, kterou na přírodovědecké fakultě děláme na špičkové úrovni. Děti i dospělí se zábavnou formou seznámí s jednotlivými vědními obory a zjistí, že věda je velmi prospěšná i dobrodružná,“ uvedl děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort.

Vědu lidem přiblíží i interaktivní univerzitní muzeum vědy Pevnost poznání, k vidění tam bude nový exponát v podobě 3D tiskárny, připravená jsou komentovaná pozorování hvězdné oblohy v digitálním planetáriu a výtvarně-vědecká dílna.

  • Olomoucké muzeum Pevnost poznání, které bylo otevřeno loni v dubnu, do konce roku 2015 navštívilo téměř 81 000 lidí. Nové interaktivní muzeum se tak hned v prvním roce svého fungování zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji.
  • Úspěch loni slavily například výukové programy pro základní i střední školy, zimní semestr populární Dětské univerzity nebo cyklus letních vědeckých táborů. Pevnost poznání se také stala dějištěm Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého, Noci vědců či pedagogicky zaměřeného projektu Podzim komunismu.
  • Univerzitní muzeum vědy, které rozšířilo síť populárně vědeckých center v České republice, vznikalo tři roky a stálo přes 150 milionů korun. Pevnost poznání je vybavena více než 200 modely a přístroji včetně dutého modelu oční bulvy o průměru 1,5 metru či desetimetrové makety lidského mozku, do které se vejde až deset lidí.
  • Bývalý velký dělostřelecký sklad v areálu Korunní pevnůstky, kde muzeum vzniklo, byl vybudován v roce 1857. Na stavbu Pevnosti poznání od začátku dohlížejí pracovníci Národního památkového ústavu v Olomouci. Muzeum bylo slavnostně otevřeno loni v dubnu při příležitosti jubilejního 50. ročníku festivalu Academia film Olomouc.
Pevnost poznání
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Na snímku stojí děti v Pevnosti poznání před modelem oka. Uvnitř makety je monitor, na kterém si návštěvníci mohou prohlédnout ukázky vidění s různými očními vadami.

Sobota bude podle organizátorů zasvěcena fanouškům historie, kteří budou moci vyrazit do útrob prachárny v areálu Korunní pevnůstky, kde sídlí rovněž Pevnost poznání.

S tradicí pořádání vědeckého veletrhu začala olomoucká univerzita v roce 2001. Původně chemický jarmark se postupně rozšiřoval o další přírodovědné obory. Olomoucká přírodověda se do akce původně pustila kvůli nezájmu studentů o některé studijní obory, zejména spojené s matematikou, chemií či fyzikou.

A kromě poutavých pokusů v Olomouci představují své nejnovější vynálezy i technologické společnosti. Ročně veletrh navštíví na sedm tisíc lidí.