Záchranáři v Roudnici se přestěhovali blíže k D8, u nehod budou dříve

Lepší dojezd k nehodám na dálnici D8 umožní záchranářům nová základna, kterou slavnostně otevřeli v Roudnici nad Labem. Stojí přímo u dálničního přivaděče, slouží jako stanoviště pro čtyři sanitní vozy.

Záchranná služba zatím v Roudnici sídlila v pronajatých prostorách v centru města. Ty jim však již nevyhovovaly. „Byly nedostačující, protože jsme museli posilovat počet výjezdových skupin,“ upřesnil ředitel Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl.

Město darovalo kraji na stavbu nové základny záchranné služby pozemek, který je u dálničního přivaděče nedaleko letiště. Ústecký kraj tak zaplatil pouze za samotnou stavbu. „Vlastní stavba stála 17,8 milionu, celková cena včetně projektové dokumentace, technického dozoru a tak dále vyšla na 19,1 milionu,“ vyčíslil ředitel záchranky.

Přiblížení k dálnici je podle záchranářů podstatné hlavně vzhledem k očekávanému dokončení úseku dálnice přes České středohoří. „Musíme předpokládat, že bude vyšší frekvence na D8 a v souvislosti s vyšší frekvencí i větší pravděpodobnost, že bude i vyšší nehodovost,“ poznamenal Ilja Deyl.

Ústecký kraj v posledních letech renovoval či nově postavil osm stanovišť záchranné služby. Obměna bude pokračovat i nadále, na řadě je přesun záchranářů v Lovosicích. „Tam jsme v tuto chvíli v záplavovém území. V tuto chvíli čekáme na stát, až nám poskytne pozemek, který máme vytipován vedle stávající nové hasičské zbrojnice,“ uvedl Petr Severa z krajského úřadu.