Žalobkyně žádá pro Jiřího Večeře doživotí

Hlavní líčení s Jiřím Večeřem pokračuje u Krajského soudu ve Zlíně. Obžaloba ho viní z organizování dvou vražd, které se v roce 1995 staly ve Zlíně a v Uherském hradišti. Obě oběti byly zapletené do obchodu s lehkými topnými oleji. Státní zástupkyně pro něj ve čtvrtek navrhla doživotní trest. Večeř byl už dřív odsouzený za organizování vraždy jiných podnikatelů, vinu ale od začátku popírá.

Podle obžaloby třiapadesátiletý Jiří Večeř organizoval vraždy, které se staly ve Zlíně a v Uherském Hradišti v roce 1995. Oběti byly zapleteny do obchodů s lehkými topnými oleji. Večeř stojí před soudem kvůli vraždě zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka a Františka Blažíčka.

Kovařík zemřel při explozi auta s nastraženou náloží. Večeř podle obžaloby dodal nástražný systém, který do auta instaloval jím domluvený člověk. Motivem Večeřova konání mohly být podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové dluhy. Jeho známý a později zavražděný Marek Lehký totiž podle ní dlužil Kovaříkově firmě a Večeř se mohl bát, že Kovařík bude dluhy vymáhat po něm.

Lehký se podle státní zástupkyně choval k Večeřovi podřízeně a fakticky vystupoval v roli bílého koně. Večeř vinu odmítl. Kovařík podle něj obchodoval v rámci jiné větve s LTO, a on tak k jeho vraždě neměl důvod.  Za vraždou podle něj stojí lidé spojení s dnes už neexistující brněnskou firmou Chemis, pro kterou byl zavražděný při obchodech s LTO konkurentem.

Podnikatele Blažíčka zastřelila osoba, kterou údajně Jiří Večeř najal. Blažíček byl spojován s půjčkami peněz na vysoký úrok. Podle státní zástupkyně byly i v tomto případě motivem dluhy. Večeř tvrdí, že oběť neznal.

Za pět vražd je podle žalobkyně možné jedině doživotí

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové jsou zákonné podmínky pro uložení doživotního trestu pro Večeře splněny. „A to především z toho důvodu, že v případě, že by byl odsouzen za tyto dvě vraždy, které jsou projednávány, tak společně sdalšími skutky, pro které již byl pravomocně odsouzen, by se celkem jednalo o jeho účast na pěti vraždách. To je už taková situace, kdy nelze jiný než doživotní trest vůbec navrhovat,“ uvedla státní zástupkyně.

Jiří Večeř byl dříve odsouzen na 14 let za organizaci vraždy zlínského podnikatele Lehkého a dalšího obchodníka s oleji Lubomíra Holého, který byl zastřelen v lednu 1995 v Praze, a za přípravu vraždy novináře.

  • V roce 2001 byl Jiří Večeř odsouzen na 12 let
    – za organizování vraždy obchodníka s LTO Lubomíra Holého
    – za přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha
    – za nedovolené ozbrojování.
    V dubnu 2014 uložil olomoucký vrchní soud Večeřovi souhrnný trest 14 let.
    Ke 12 letům přidal 2 roky za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého také z roku 1995. Lehký byl zapojen do rozsáhlých nelegálních obchodů s LTO, při nichž stát přišel v 90. letech na neuhrazených daních o miliardy korun.
    Večeř byl na konci března 2015 podmíněně propuštěn, protože si většinu trestu odpykal.
    V dubnu 2015 byl Večeř zadržen, těsně před tím, než byly vraždy Miroslava Kovaříka a Františka Blažíčka promlčeny.

Večeř je nebezpečná osoba s duševní poruchou

Podle soudního znalce už není možné na Večeře po dlouholetém výkonu trestu dál výchovně působit. „To ale podle mého názoru nemění nic na tom, že se jedná o osobu velice nebezpečnou, protože trpí duševní poruchou - narcismem - a disociální poruchou,“ řekla žalobkyně Pavlína Nesvadbová. Večeře označila za inteligentního člověka, který se pro vlastní prospěch nezastaví ani před odstraňováním nepohodlných lidí, třeba věřitelů.

Podle obhájce Jiřího Rafaje se ale Večeř resocializoval „naprosto perfektně“. Večeř řekl, že s vraždami nemá nic společného. Zopakoval, že svědkové proti němu vypovídají účelově a mstí se mu za to, že je svým doznáním k předchozí trestné činnosti dostal do problémů.

Večeř byl zadržen loni v dubnu měsíc před tím, než by byly vraždy Miroslava Kovaříka a Františka Blažíčka promlčeny. Na jeho odhalení se podílel tým Tempus, který vyšetřuje letité neobjasněné kauzy. Soud vynese rousudek nad Jiřím Večeřem za týden.