Zdravotníci vytvořili o své práci video. Zhlédlo ho více než 150 tisíc lidí

Nové video, které na internetu propaguje záchrannou službu Olomouckého kraje, si za první dny od zveřejnění prohlédlo na sto padesát tisíc lidí. Spot, který zachytil reálnou a těžkou práci záchranářů, vznikl v průběhu třech týdnů.

„Chtěli jsme ho udělat co nejrealističtější, a to tak, aby vypovědělo o drsné práci záchranářů. Někdy vyjíždí i desetkrát denně a během dvanáctihodinové služby se nezastaví,“ sdělil autor videa Zdeněk Hošák, který je zároveň mluvčím záchranné služby Olomouckého kraje.

V Olomouci už 24 let slouží i Aleš Koranda. V začátcích své práce se spíš denně učil. Dnes mu pomáhají nejmodernější přístroje. S psychickou zátěží z náročných zákroků se ale musí vyrovnat sám.

Spot olomouckých záchranářů (zdroj: ZZS OK)

„Zpočátku jsme byli vyloženě jako sestry u lůžka, dnes jsme záchranáři, máme spoustu kompetencí směrem k pacientovi, které můžeme dělat samostatně,“ uvedl s tím, že spolu s kolegy zasahují také u dětí.

„A to je zrovna parketa, která je strašákem pro nás pro všechny. I já jsem pár takových zažil a dosud si je nesu v hlavě,“ doplnil.

Záchranáři ale dodávají, že největším problémem při zákrocích bývají podnapilí pacienti nebo jejich příbuzní. S násilím se podle statistiky setkal každý pátý zdravotník.

Zdravotnické operační středisko Olomouckého kraje řídí 28 posádek včetně letecké zdravotnické záchranné služby. Loni se zdejší zdravotníci podíleli na 50 575 výjezdech. Za den tak měli průměrně 140 výjezdů. Pracovníci centra mívají během 24 hodin 900 až 1000 telefonních a radiofonních spojení.

  • V Olomouci se v dubnu otevřelo výukové tréninkové centrum, které je určené studentům lékařské fakulty. Pracoviště, kde se budou moci studenti naučit základní návyky, získají základní zkušenosti a praxi, stálo deset milionů korun. Centrum Aesculap Akademie zahrnuje mimo jiné simulátory, které dokážou simulovat operační výkony z praxe. Centrum je určeno také pro postgraduální vzdělávání zdravotníků.
  • Zdroj: ČTK