Parkoviště na Malostranském náměstí nedožije července

Ještě dva týdny bude možné zaparkovat auto na Malostranském náměstí v centru Prahy. Ani stížnosti některých poslanců nezměnily rozhodnutí města zrušit parkoviště, prostor má být k dispozici pro bleší trhy, divadlo nebo tančírnu.

Odstavit auto na stávajícím placeném parkovišti na Malostranském náměstí bude možné už jen do konce června. Zhruba dva týdny bude potom prostor procházet úpravami pro nové využití. „Nejprve přijde rychlá a levná obnova, budou potřeba úpravy a byla bych ráda, kdyby od poloviny července začalo náměstí žít,“ uvedla radní Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Prostor, který by měl vzniknout, připodobnila radní k piazzetě Národního divadla nebo prostoru Šesťák u Vítězného náměstí. Na Malostranském náměstí se budou konat bleší trhy, divadelní představení pro děti, tančírna nebo sousedské posezení u snídaní a večeří.

Městský plán na zklidnění Malostranského náměstí našel své kritiky zejména v sousední Poslanecké sněmovně, a to napříč politickým spektrem. Proti zrušení parkoviště se vyslovili například Roman Váňa z ČSSD, ale i František Laudát z TOP 09. Agentura ČTK však provedla mezi poslanci anketu, ve které jich většina uvedla, že chápe, že náměstí bude bez automobilů vypadat lépe.

Prvotní červencové úpravy budou jen dočasné. Radní Kolínská upozornila, že město připravuje rozsáhlou rekonstrukci prostoru náměstí. Již v roce 2014 proběhla mezinárodní architektonická soutěž, ve které zvítězil návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. V současné době magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou musí následně projednat a schválit městská rada.

obrázek
Zdroj: ČT24