Na chřipku v této sezoně zemřelo 84 lidí. Čtvrtina byla z Moravskoslezského kraje

Na chřipku zemřelo v Česku od loňského září do letošního května 84 lidí. V této sezoně zaznamenali hlavně moravskoslezští krajští hygienici desítky závažných případů onemocnění. Svou daň si vybrala i takzvaná prasečí chřipka. Dvacet osob na následky choroby zemřelo.

Podle Ireny Martinkové z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje je to podstatně více než v předchozí chřipkové sezoně. Tehdy v kraji evidovali 28 závažných případů a dvě úmrtí.

Mezi 57 těžkými případy letošní chřipkové epidemie bylo 35 mužů a 22 žen. Kromě jedné osoby nikdo nebyl očkován. Nejvíce závažných případů bylo ve věkové skupině 15 až 64 let, a to celkem 38 lidí. Naopak ve věkové skupině do 15 let vážně onemocnělo jedno dítě. Nejvíce těžkých případů bylo v Ostravě. Ve spojitosti s chřipkou zemřelo 13 mužů a sedm žen, průměrný věk byl 57 let. Šlo ale převážně o pacienty, kteří zároveň trpěli nějakým jiným závažným onemocněním.

Nakažených pacientů prasečí chřipkou bylo od začátku roku podle odborníků nejvíce za posledních 6 let. Jen v Moravskoslezském kraji epidemiologové zaznamenali 40 vážných případů. V ostravské Fakultní nemocnici se jich léčilo dvanáct. Osm z nich muselo být napojeno na Ekmo – přístroj, který dočasně nahrazuje funkci plic nebo srdce. Jednou z takových pacientek byla i Radka Czeczotková.

V kritickém stavu zůstala tři týdny. Podle Jana Mácy, zástupce přednosty Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FNO, museli lékaři v jejím případě odvést krev z žilního systému a prohnat ji přes plicní pumpu přes oxygenátor. „Zde dojde k výměně plynů a krev se vrátí zpátky do krevního oběhu,“ poznamenal Máca. 

Bez této léčby by Radka Czeczotková a další nakažení pacienti nepřežili. Léčba je ale drahá. Pojišťovna ji totiž plně nehradí. „Léčení mimotělním oběhem nás stálo 4 miliony korun, které jsme nedostali zaplacené od pojišťoven,“ dodal ředitel Fakultní nemocnice Ostrava David Feltl.

V Moravskoslezském kraji byl v letošní chřipkové sezoně počet hlášených akutních respiračních infekcí vyšší nebo shodný s celostátním průměrem. Nejvyšší nemocnost hygienici zaznamenali počátkem února, ale nemocnost nepřekročila epidemický práh, tedy 1600 až 1700 případů na 100 000 obyvatel.

V regionu bylo v letošní chřipkové sezoně proti onemocnění očkováno zhruba 4,6 procenta lidí, což je zhruba o 0,3 procenta méně než v sezoně 2014/2015.

  • Od 1. 5. 2016 do 9. 5. 2016 zaznamenali lékaři 291 klinicky závažných případů chřipky. Zemřelo 84 osob. Ve 22 případech vyvolal závažné zdravotní komplikace virus chřipky typu B, ve 130 případech se jednalo o virus chřipky typu A, dva pacienti trpěli subtypem chřipky A/H3N2 a další dva byli infikováni virem typu B a zároveň A/H1N1. Věk pacientů se pohyboval od 5 měsíců do 95 let. Ve 119 případech se jednalo o ženy. Lékaři podali antivirotika 239 pacientům.
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav

Chřipka již ustoupila

Chřipka se nyní mezi lidmi vyskytuje jen sporadicky. Mírnou převahu má takzvaný typ B. „Nemocnost odpovídá roční době,“ uvedla vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková.

Připomněla však, že i v této fázi se ještě objevují komplikované průběhy a úmrtí. V období, jež zahrnuje zhruba osm měsíců, bylo hlášeno téměř 300 závažných případů chřipky, nejčastějším původcem byl virus A H1N1. Převážná většina komplikovaných pacientů měla některé ze základních chronických onemocnění, vesměs tito nemocní nebyli očkováni proti chřipce, případně záznam o tomto očkování chybí.

  • Je vysoce nakažlivá
    Chřipka je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se může projevit vysokou prudce nastupující horečkou se zimnicí a třesavkou, únavou, suchým kašlem, rýmou, bolestí hlavy, bolestí kloubů a svalů a nechutenstvím. Jde tedy o víc než o těžké nachlazení. Mnoho postižených nedokáže během onemocnění pokračovat v běžných aktivitách a únava trvá 2–3 týdny. Chřipka se šíří nejen kýcháním či kašlem, ale také dotykem. Můžete ji dokonce chytit tak, že se dotknete kliky u dveří, které se před vámi dotkl někdo nakažený chřipkou. U některých jedinců vede chřipka k rozvoji vážných komplikací, což se týká i zcela zdravých osob.
  • Proč je chřipka závažnější u lidí s onemocněním srdce
    Při kardiovaskulárních onemocněních neobíhá krev v těle správně. Špatné proudění a městnání krve v cévách může způsobit, že část tekutin je vytlačena mimo cévní řečiště a začne se hromadit v plicích nebo jiných částech těla. Více tekutiny v plicích ztěžuje odstraňování viru chřipky a boj s onemocněním není stejně účinný jako u zdravých lidí. Lidé s onemocněním srdce jsou vystaveni vyššímu riziku závažných infekcí, jako je například zápal plic (pneumonie). Během několika týdnů po chřipce je riziko infarktu dvojnásobné.
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav

Vrchol chřipkové epidemie zasáhl Česko na sklonku února. Počátkem března nemocných postupně ubývalo. Celková nemocnost dosáhla 1284 případů na 100 000 obyvatel. Nejvíc zasažen byl Liberecký kraj, ve kterém hygienici evidovali 1499 případů na 100 000 obyvatel.

V současnosti drtivá většina evropských zemí hlásí neepidemickou situaci. Celkové množství pacientů trvale klesá.