Kateřinice hodnotila mezinárodní komise. Spolu s Krásnou soutěží o titul evropská vesnice roku

Kateřinice na Vsetínsku prožily neobvyklou návštěvu. V pondělí si je přijela prohlédnout Mezinárodní komise soutěže Evropská cena obnovy venkova. Místní porotce zavedli například do kostela nebo školy. Komise nyní Kateřinice porovná s dalšími účastníky soutěže ze zahraničí i z Česka. Tuzemským konkurentem je pro obci vesnice Krásná na Chebsku. Výsledky evropského klání budou vyhlášeny na podzim v maďarské vesnici Tihany.

„Je to obrovská prestiž,“ popsal účast v evropské soutěži starosta Vojtěch Zubíček (nez.). Na prohlídku Kateřinic měla komise jen čtyři hodiny. Místní se starostou jí tak toho chtěli ukázat co nejvíc. „Půjdeme do školy, do kostela, do skautského dětského centra Březiny a chceme jít i do firmy Gufex, která svými puky proslavila obec po celém světě,“ vyjmenoval starosta.

Už před příjezdem porotců se u obecního úřadu shromáždili hasiči, sportovci, myslivci, skauti, handicapovaní sportovci, lidé v krojích i členové místního sboru Českobratrské církve evangelické. Školáci měli dnes volno, přišli také senioři i maminky s kočárky. „Taková akce dá dědinu dohromady. To je na tom to nejkrásnější, že se lidé setkají a připravují se společně, aby reprezentovali obec,“ uvedl starosta.

Kateřinice evropskou vesnicí roku? (zdroj: ČT24)

Tamější obyvatelé se na pondělní návštěvu mezinárodních komisařů poctivě připravovali. Měli několik setkání, na kterých společně plánovali, jak svou vesnici představit a co jim konkrétně ukázat. Obec v Hostýnských vrších, která má přes 1000 obyvatel, prezentoval i netradiční hudební soubor hry na ruční zvonky Zvonky dobré zprávy. „Co jste ukázali hned na začátku bylo úžasné. Jsme překvapeni, kolik lidí přišlo,“ řekl předseda poroty Charles Konnen z Lucemburska.

Ve Zlínském kraji byla naposledy Komise Evropské ceny obnovy venkova v roce 2012. Tehdy se soutěže zúčastnila obec Komňa ze Slovácka, která vyhrála o rok dříve titul Vesnice roku. V roce 2014 zastupovaly Českou republiku v evropské soutěži Vesnice roku 2012 Řepice na Strakonicku a vítěz z roku 2013 Jeseník nad Odrou na Novojičínsku. Dalšího českého soutěžícího - obec Krásnou na Chebsku, navštítí porotci v pátek 17. června.

O vítězství bojují vesnice z jedenácti států

O prestižní evropskou cenu soutěží 24 vesnic z 11 států. Letošní motto soutěže je offen sein neboli - být otevřen. Komise proto bude hodnit, jak se obce vypořádaly s opatřeními týkajícími se ekonomického a ekologického rozvoje, kulturních a vzdělávacích aktivit a podobně. O vítězi porota rozhodne na konci června, slavnostní ceremoniál pak proběhne v září v Maďarsku.

  • Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni. 
  • Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol. Vesnice roku z předchozích dvou let, z Německa vítěz soutěže Unser Dorf hat Zukunft (Naše vesnice má budoucnost) atd. 
  • V soutěži je oceňována dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj. Klání dominují obce německojazyčných zemí, ale účastní se i obce dalších zemí, zejména střední Evropy.
  • Zdroj: wikipedia.cz

Kateřinice se pyšní titulem Vesnice roku 2014

Před dvěma lety se Kateřinice staly Vesnicí roku 2014 České republiky. Komise tehdy vybírala vítěze soutěže ze třinácti finalistů – výherců krajských kol. Kateřinice se do Vesnice roku přihlásily poprvé o rok dříve, kdy skončily právě v krajském kole na třetí příčce. Za dvoumilionovou výhru zřídily bezbariérový přístup do obecních budov.

Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo i ministerstvo zemědělství.

  • Prvá zmínka o obci se objevuje v záznamech roku 1505, podle které majitel vsetínského panství Jan Kuna z Kunštátu zajistil věno své manželce Dorotě ze Zástřizl. Před rokem 1849 byly Kateřinice součástí vsetínského panství, do r. 1909 byla obec součástí okresu Valašské Meziříčí, pak okresu Vsetín. Po zániku okresu Vsetín v roce 2002 spadá obec pod Zlínský kraj.
  • I když se v Kateřinicích nedochovalo příliš historických památek, svou polohou a přírodními krásami přitahuje jak aktivní turisty, tak i milovníky procházek, protože vesnice není průjezdná, a tak je na místní silnici poměrně malý provoz a dobré cesty vedou až na paseky.
  • Zdroj: obeckaterinice.cz