Čerstvý vzduch a fungující izolace. Divadlo Bolka Polívky se dočká první větší opravy

Jako ve skleníku si v letních měsících připadají návštěvníci brněnského Divadla Bolka Polívky. Na vině je střešní obložení i zastaralá klimatizace. Nyní se divadlo za celou dobu svého fungování dočká první velké rekonstrukce, na kterou přispěje město Brno. S prvními opravami začnou dělníci už letos v létě, další budou následovat za rok.

„Palčivých problémů je tu řada, začínají střechou. Skrz pásy luxferů, skleněných cihel od dubna do půlky října sluneční paprsky nahřejí střechu a vytopí to tu takovým skleníkovým efektem, pak se může stát, že někdo i omdlí,“ popsal část problémů ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský. Na příliš velké vedro si stěžují i diváci v návštěvní knize. Nyní v červnu má divadlo problém kvůli staré klimatizaci prodat dostatek vstupenek a musí je zlevňovat.

Ředitel divadla Ondřej Chalupský hovoří o problémech divadla (zdroj: ČT24)

Naopak v zimě má divadlo opačný problém. Kvůli zvětralým součástkám zase uniká ze sálu energie. „Takže protopíte spoustu peněz za teplo,“ dodal. S opravou střechy teď divadlu pomůže majitel prostoru – město Brno. Zateplí ji a opraví za téměř tři a půl milionu.

V další etapě počítá i s úpravou elektroinstalace a sálu. Rozvodnu jevištního osvětlení má totiž divadlo ze 70. let. „Problém je, že se ty věci už nevyrábí. Když něco přestane fungovat, tak to nemáme, jak nahradit,“ doplnil ředitel. Dosud město přispívalo pouze na dílčí opravy, jako jsou nátěr jeviště nebo výměna sedaček.

Kvůli rekonstrukci divadlo zavřít nemůže

Kromě střechy a klimatizace ale potřebuje divadlo také novou jevištní techniku. „Většina věcí byla pořízena, když se sem divadlo nastěhovalo. Od té doby je obnova minimální,“ vysvětlil ředitel. Jenže na novou techniku město divadlu nepřispěje, a to tak musí shánět peníze jinde. „Město Brno zatím plánuje investice do opravy samotné budovy, majetek divadla už si musí vyřešit divadlo samo,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Prvních úprav se divadlo dočká už o letošních prázdninách. Dalších pak až zase za rok. „Financujeme se sami ze vstupenek a sponzorských příspěvků, tak provoz nemůžeme moc omezit. Ty zásadní opravy, které se nedají dělat za provozu, budou muset počkat do dalšího léta,“ potvrdil ředitel Chalupský. Letní scénu bude mít divadlo na nádvoří staré radnice.

V budově na Jakubském náměstí sídlila i jiná divadla – Divadlo bratří Mrštíků, nebo satirické divadlo Večerní Brno. Od roku 1993 ale v prostorách sídlí právě Divadlo Bolka Polívky. Kromě něj slouží jeviště také souborům bez vlastní scény a hostí zájezdové inscenace.