Manipulovali se zakázkami. Soud dal židenickým zastupitelům podmínku

Dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Tak potrestal soud bývalého místostarostu Brna-Židenic Jiřího Nesibu (ČSSD) a bývalého radního Mariána Hnáta (ČSSD) za manipulaci se zakázkami. Stejný trest dostali i právník radnice Lukáš Rafaj a živnostník Jan Trnka. Vinnými soud uznal celkem devět lidí a šest firem, kterým zakázal účast na veřejné soutěži od dvou do pěti let. Obžalovaným hrozilo až osm let za mřížemi.

„Nesiba a Hnát spolu s Trnkou jednali v rozporu s transparentním jednáním. Skrytě mimo rámec výběrového řízení zajišťovali předem vybraným společnostem získání veřejné zakázky včetně určení její ceny,“ uvedl soudce. Ostatním uložil podmínky od dvanácti do osmnácti měsíců.

Podle státního zastupitelství skupina politiků a úředníků oslovovala konkrétní stavební firmy, které pak koordinovaly svůj postup a získávaly v Židenicích zakázky. „V podstatě k žádné soutěži nedošlo, neboť navrženy byly firmy, které to dopředu věděly, a následně se tyto firmy domluvily na tom, kdo vyhraje zakázku, jak bude vypadat nejnižší cenová nabídka,“ řekl žalobce Jan Petrásek. 

Obhájci: Oslovili firmy, se kterými byli spokojení

Podle obhájců radnice logicky oslovovala firmy, s nimiž byla v minulosti spokojená a které působily v Brně nebo přímo v Židenicích, a díky tomu mohly na zakázkách pracovat s nižšími náklady. 

Šlo o práce menšího rozsahu, na které nedopadá zákon o veřejných zakázkách. Zakázky totiž byly do dvou milionů korun a v takovém případě nemusí radnice nabídku zveřejňovat a sama může firmy oslovit.

Nesiba v minulosti u soudu řekl, že Židenice ročně řeší desítky menších zakázek od 50 tisíc do dvou milionů korun. O firmách, které budou osloveny, prý radnice rozhodovala kolektivně. „Úřad jsem zastával pečlivě,“ uvedl už dříve Nesiba. Není si vědom toho, že by porušil jakýkoli předpis.

V období od roku 2010 do roku 2012, kdy podle verdiktu k manipulaci docházelo, byl Nesiba místostarostou a Hnát radním. Nyní jsou oba členy zastupitelstva.