Převrácený kamion s prasaty na hodiny uzavřel D1 na Přerovsku

Dálnici D1 u Stříbrnice na Přerovsku ve směru z Vyškova na Kroměříž uzavřela v pondělí nehoda kamionu převážejícího prasata. Až tři desítky zvířat se podle hasičů rozprchly do okolí. Nehoda se obešla bez zranění. Zcela uzavřená komunikace měla být otevřena úderem 12. hodiny, řidičům se však otevřela v jednom pruhu až krátce po půl čtvrté odpoledne.

Kompletně byla dálnice otevřena až v podvečerních hodinách. Havárie se stala kolem 07:30 na úrovni obce Stříbrnice na 248. kilometru. Kamion jedoucí z Vyškova do Kroměříže naložený prasaty sjel mimo dálnici.

„Zhruba 180 kusů prasat zůstalo uvnitř přívěsu, 20 až 30 uteklo do okolí,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Na místo vyrazily dvě jednotky hasičů, povolán byl také jeřáb a veterináři.

Po nehodě byl jeden pruh dálnice průjezdný, hasiči zabraňovali pomocí žebříků zvířatům, aby se dostala na dálnici a ohrozila dopravu. Velitel zásahu na místo povolal náhradní vozidlo na přeložení zvířat, jeřáb na vyproštění havarovaného kamionu a veterináře. Dálnice pak musela být ve směru na Kroměříž kvůli vyprošťování vozidla a odchytu zvířat zhruba od 10:00 uzavřena, před 15:30 se doprava obnovila jedním pruhem. „Hasiči postupně přehnali všechny živé kusy prasat z havarovaného kamionu do náhradního vozidla,“ doplnila mluvčí.

Hasiči na místě zasahovali téměř osm hodin, následkem nehody zemřelo 38 prasat. Doprava byla odkláněna na exit 244 Mořice, řidiči se vraceli zpět na kilometru 253 (Kojetín). 

Jedná se již o druhou havárii, která v červnu výrazně omezila provoz na dálnici D1. Na sklonku minulého týdne totiž kamion na 126. kilometru ve směru na Brno narazil do světelného vozíku. Jeho řidič byl těžce zraněn. Kvůli odklízení následků nehody vznikly mnohakilometrové kolony.