Špatně nastavené kotlíkové dotace? Mají jít na nevyhovující kotel

Velmi oblíbený typ kotle od slovenského výrobce Attack údajně nesplňuje přísné emisní hodnoty. Uvedli to zástupci Asociace podniků topenářské techniky (APTT), podle nichž výrobek nevyhovuje českým normám. To by bylo v rozporu s nastavením programu kotlíkových dotací. Program, díky kterému má ubýt v ovzduší škodlivých látek, tak podle asociace ztrácí smysl.

Slovenský výrobce přitom uvedl, že výrobek testovala zkušebna v Piešťanech a plně vyhověl i nejpřísnější 5. emisní třídě. Firma ho tak mohla zařadit do kategorie ekodesign sdružující výrobky, na něž mohou lidé čerpat dotace. „Kotel Attack FD 25 Automat splňuje deklarované parametry, byl řádně certifikovaný zkušebnou TSÚ Piešťany, š.p., která vydala příslušné protokoly, certifikáty včetně osvědčení o ekodesignu. Na základě uvedených podkladů byl tento kotel zapsaný do seznamu podporovaných zařízení v programu kotlíkových dotací,“ sdělil za firmu Martin Zifčák.

Zástupci APTT sdělili, že kotel nechali prověřit v brněnské certifikované zkušebně. „Výrobek podle Asociace podniků topenářské techniky nesplnil ani 3. emisní třídu,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. „Už v roce 2014 na nás odborná veřejnost vyvíjela obrovský tlak. Podle expertů z oboru některé výrobky svojí konstrukcí nemohly v žádném případě splňovat podmínky, které deklarovaly,“ doplnil předseda asociace Mojmír Krátký.

Asociace se již obrátila na Českou obchodní inspekci (ČOI) s žádostí o prošetření celé situace. Ta podnět postoupila podobné instituci na Slovensku, která ale v souvislosti s certifikací daného kotle neshledala žádná pochybení. 

Problémy s kotlíkovými dotacemi (zdroj: ČT24)

Výsledky českých a slovenských zkušebních ústavů se tak liší. „Tuzemští výrobci nyní chtějí poukázat na to, že rozhodující jsou české testy,“ poznamenala Markéta Radová.

Od konce loňského roku už výrobci nemusejí nechávat kotel testovat v nezávislé zkušebně. Certifikát si v rámci takzvané směrnice o ekodesignu vystavují sami. „Ministerstvo životního prostředí na konci loňského roku sdělilo, že pro zařazení do dotace stačí jen prohlášení výrobce. Nejsou už nutné certifikace ze zkušeben. Takový postup měla žádat Evropská unie,“ uvedla redaktorka České televize Radová.

„Byli jsme jako ministerstvo upozorněni, že pokud bychom omezili seznam pouze na výrobky, které mají certifikaci od nezávislého zkušebního orgánu, že by mohlo dojít k diskriminaci. Máme na to i právní analýzu, která možnou diskriminaci potvrdila. Proto jsme byli nuceni rozšířit seznam i o výrobky, které mají deklaraci certifikace přímo jen samotnou firmou,“ sdělila dříve mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Zároveň dodala, že stávající seznam výrobků a technologií, který obsahuje k dnešnímu dni celkem 386 zapsaných kotlů na tuhá paliva, byl kompletně prověřen. „Zatím nebylo potvrzeno, že by některý z kotlů nenaplňoval podmínky programu. S jedním z výrobců řešíme doložení dalších dokladů k prokázání splnění všech podmínek programu z nezávislé zkušebny,“ doplnila Roubíčková, podle níž „dotčený případ nemůže v žádném případě narušit věrohodnost dotačního programu“.

Naopak se podle ní ukazuje, že seznam výrobků a technologií plní na trhu s kotli „samoregulační“ funkci. „Některé výrobky jsme kvůli nesplnění parametrů na seznam vůbec nezapsali. V případě podezření na neplnění podmínek některým z výrobků, jsme schopni takové kotle identifikovat, důkladněji je prověřit a na výsledky pak reagovat dalším postupem,“ dokončila.

Ministerstvo životního prostředí na stížnosti asociace i tak reagovalo. Kritizovaný výrobek odeslali úředníci do Brna, kde ho zkoumají zdejší odborníci. Výsledky emisních zkoušek by měly být k dispozici do konce května. Úředníci pak rozhodnou o dalším postupu.

Generální ředitel bohumínského výrobce kotlů Viadrus Roman Sikora řekl, že se čeští výrobci cítí neférovým jednáním zahraničních firem poškozeny a ohroženy. „My musíme zkoušky dělat, stojí nás to obrovské úsilí i peníze a nyní přihlížíme, jak se k nám hrnou zahraniční výrobky, které to mít nemusí,“ řekl Sikora.

Podle obchodního ředitele společnosti Benekov z Horního Benešova Leopolda Bendy české firmy investují do strojů i vzdělání zaměstnanců a vůči zahraničním firmám jsou v nevýhodě. „Je těžké obstát, když někteří výrobci jedou podle vlastních pravidel a my, čeští výrobci, jsme diskriminováni,“ řekl Benda.

Asociace soudí, že si Češi mohli od slovenského výrobce zakoupit už stovky kotlů, které nevyhovují přísným emisním normám a zatěžují tak okolí například nadměrnou prašností.

Kotle již vyměnily tisíce lidí

V Moravskoslezském kraji lidé s pomocí dotací vyměnili již zhruba 4000 starých kotlů na tuhá paliva za nová ekologičtější topidla. Nyní lidé mají možnost neekologické kotle vyměnit s pomocí evropských dotací a zájem v regionu je také o tyto příspěvky vysoký.

„Z přibližně 6000 podaných žádostí se realizovalo něco přes 4000 výměn. Přestože třetina žadatelů o kotlíkovou dotaci od svého plánu vyměnit starý kotel na tuhá paliva za ekologický z různých důvodů nakonec odstoupila, považuji kotlíkové dotace nastartované v Moravskoslezském kraji za úspěšné,“ uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Potvrzuje to podle něj i fakt, že dotace se postupně rozšířily i do ostatních krajů.

První výzva na takzvanou kotlíkovou dotaci odstartovala v kraji začátkem února 2012. Do roku 2014 pak bylo vyhlášeno dalších šest výzev, poslední byla ukončena loni v dubnu. Žadatelé pak měli ještě dalších devět měsíců na samotnou výměnu kotlů a předložení podkladů. Nejvíce vyměněných kotlů bylo v největších městech kraje, jako jsou Ostrava, Opava či Frýdek-Místek. V některých obcích se v uplynulých letech podařilo vyměnit i více než polovinu starých kotlů.