Po zaškobrnutí na Kladensku pokračuje rozšiřování PID v Lysé a Milovicích

PID se rozšíří do Lysé a Milovic (zdroj: ČT24)

Autobusy Pražské integrované dopravy budou od poloviny roku zajíždět do Lysé nad Labem, Milovic a také do části Mělnicka, která stále na integraci čeká. Na pokračování propojování dvou systémů veřejné dopravy se dohodli představitelé Prahy a Středočeského kraje i přesto, že počátkem května o rok odložili připravovanou integraci Kladenska.

Ve Středočeském kraji pozvolna ustupuje dopravní odkaz dob, kdy bylo jeho vedení na kordy se svými pražskými protějšky. I přes klopýtnutí v případě Kladenska tak pokračuje zapojování autobusových linek Středočeské integrované dopravy do systému PID. Ten – na rozdíl od původního středočeského – zahrnuje i vlaky a také městskou hromadnou dopravu v Praze

Pro lidi, kteří cestují přes Milovice nebo Lysou nad Labem, znamená zapojení autobusových linek v jejich regionu do PID, že pokud přijedou vlakem z Prahy, budou moci pokračovat místním autobusem stále se stejnou jízdenkou, která jim platila v pražské MHD a v regionálním vlaku.

Nové oblasti v PID
Zdroj: ČT24

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) přišla řada právě na část Nymburska a Mělnicka proto, že „je tam největší nárůst obyvatelstva a hlavně dojíždějí do Prahy“. „Pro naše občany to má nezpochybnitelnou výhodu v tom, že se dokážete dostat do Prahy, vyřídit si věci, a pokud to zvládnete, dostat se i zpátky,“ podotkl starosta Lysé Jiří Havelka (ODS).

Integrace dopravy ale neznamená pouze zavedení jiných jízdenek. Aby na sebe spoje lépe navazovaly, změní se i jízdní řády. „Vlaky zůstanou stejné. Přibudou tři autobusové linky a výrazně se rozšíří stávající milovická linka, která dojede až do Lysé nad Labem,“ upřesnil mluvčí Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID) Filip Drápal.

Ještě letos by navíc ROPID chtěl rozšířit integraci i na zbytek Nymburska. Kladensko se po letošním odkladu dočká zapojení do PID pravděpodobně příští rok. Celý Středočeský kraj by potom měl mít jednotné tarify s Prahou a vzájemně navazující regionální linky vlaků i autobusů v roce 2019.