Jan Mokrý nenáviděl bezdomovce, jednomu přeťal tepnu. Půjde na 15 let za mříže

Za pokus o vraždu bezdomovce uložil Nejvyšší soud Janu Mokrému 15 let vězení. Ten si měl původně odpykat 17,5 roku za dva útoky, podal ale dovolání. Soud rozhodl, že první kauzu musí znovu posoudit Městský soud v Praze. Vysokoškolský student fyziky se v minulosti k činům přiznal a u soudu řekl, že chtěl muže bez domova mučit.

Obhájkyně Monika Jirásková u soudu uvedla, že Mokrý chtěl bezdomovce pouze zranit. „Kdyby bylo jeho hlavním cílem usmrtit, mohl to bez jakékoliv překážky učinit,“ řekla.

Obžalovaný se však v minulosti ke svým činům s hrdostí přiznal. U pražského soudu řekl, že chtěl muže bez domova mučivě zabít, a přihlásil se k nenávistné ideologii. Ve středu výpověď změnil, toužil prý jen po pozornosti. „Chtěl jsem, aby se mi konečně někdo začal věnovat,“ řekl.

První útok se stal předloni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Jednoho Mokrý nakonec nezranil, sám totiž na místo zavolal policii, která jej odzbrojila. Druhému přeťal tepnu na předloktí. Křik pořezaného zaslechl svědek, který mu přispěchal na pomoc. Útočníka pak o několik ulic dál zadrželi strážníci.

U prvního útoku Nejvyšší soud dospěl k závěru, že vražedný úmysl není dostatečně prokázán. „Rozhodnutí soudů nižších stupňů v části týkající se prvního skutku obstát nemůže,“ uvedl soudce Vladimír Veselý. Městský soud musí tuto část obžaloby řešit znovu. Jirásková se s klientem poradí o možnosti podat návrh na obnovu řízení, kde by mohl Mokrý uplatnit svůj změněný náhled na druhý útok. 

Znalci: začlenění do společnosti je vyloučené

Znalci opětovné začlenění Mokrého do společnosti vyloučili. Podle nich je prodchnut nenávistnou ideologií a navíc trpí sociální a finanční frustrací. Žádnou duševní chorobu u něj však odborníci neodhalili, proto je za své skutky plně odpovědný.

Dovolání Mokrého soud projednal veřejně, což není příliš časté. V nedávné minulosti takto NS zrušil Lukáši Nečesanému trest 13 let vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích. V roce 2014 veřejně uložil lékaři Jaroslavu Bartákovi trest 12 let za sexuální násilí a část skutků nařídil znovu projednat.