Plzeňský kraj kvůli penále za nemocnici žaluje ministerstvo financí

Plzeňský kraj podá do konce května správní žalobu na ministerstvo financí. Důvodem je penále, které mu resort vyměřil za čerpání dotací při stavbě klatovské nemocnice. Kraj by měl podle ministerstva platit pokutu necelých 98 milionů korun a k tomu stoprocentní penále.

Plzeňský kraj postavil v Klatovech nemocnici za 1,4 miliardy korun, z toho 446 milionů byla dotace EU z Regionálního operačního programu (ROP). Podle auditorů ale bývalé vedení kraje v roce 2008 porušilo pravidla tendru. Vítězná firma totiž nedodržela podmínky zadavatele, a měla být tedy vyloučena. Původně ministerstvo vyměřilo kraji odvod, který dosáhl 783 milionů korun, po odvolání se částka snížila na 97,8 milionu.

„Domníváme se, že rozhodnutí ministerstva financí je špatné, že se neopírá o relevantní údaj,“ řekl hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Kritizoval penále, které stát k vyměřenému odvodu připisuje. „Naskakuje tam roční penále 36,5 procenta, čili lichvářský úrok. Stát bojuje proti lichvě a sám je jeden z největších lichvářů, jestliže stanovuje penalizační úrok 36,5 procenta, když inflace je půl procenta,“ dodal hejtman.

Stát bojuje proti lichvě a sám je jeden z největších lichvářů, jestliže stanovuje penalizační úrok 36,5 procenta, když inflace je půl procenta.
Václav Šlajs
hejtman Plzeňského kraje

Žalobu podá kraj k českobudějovickému krajskému soudu, podle Šlajse v pátek nebo v pondělí.

Kraj v roce 2008 provedl výběrové řízení za jeden den

Nový monoblok Klatovské nemocnice, druhé největší nemocnice v kraji, se otevřel v roce 2012. Stavba nahradila zastaralé pavilony. Výběrové řízení bylo jedním ze sporů mezi ODS a ČSSD.

Vedení kraje z ODS v listopadu 2008 za jeden den provedlo výběrové řízení. Bylo to měsíc po krajských volbách, které vyhrála ČSSD, a tři dny před volbou nového vedení kraje z ČSSD. ODS tehdy argumentovala tím, že pokud by výběr neuskutečnila, celá stavba by se zdržela. V dubnu, kdy o problému hovořili už zastupitelé, Šlajs řekl, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí. Podle něj téměř osm let po výběrovém řízení nemocnice stojí a poskytuje nadstandardní služby.

Hejtmanův náměstek a předseda Regionální rady ROP Ivo Grüner (ČSSD) už dříve upozornil na to, že na rozdíl od ministerského auditu nenašel na výběrovém řízení na nemocnici pochybení žádný z předchozích auditů, kterých bylo asi pět. Prováděl je krajský úřad, ÚOHS a několik advokátních kanceláří.