Pražský Karlín hostí výstavu Flying 4 People aneb Létání v kostce

Pražský Karlín hostí výstavu Flying 4 People aneb Létání v kostce (zdroj: ČT24)

Nejmodernější rychlostní modely letadel, ale také historické exponáty letounů, drony a mnoho dalších zajímavostí z oblasti letectví vystavuje Aerohouse v pražském Karlíně. Koná se tam totiž historicky první ročník akce Flying 4 People neboli Létání v kostce.

Na akci se se představuje 31 leteckých firem a organizací. Součástí jsou přednášky osobností, výstavy historické a nastupující letecké techniky a výstavy modelů držících světové rychlostní rekordy. Akce pod záštitou rektora ČVUT je zaměřena i pro studenty a absolventy hledající práci v letectví.

Návštěvníci mohou vidět například model kluzáku, který drží světový rekord v rychlostním létání. Do přemetu do kruhu dokáže letět rychlostí přes 800 kilometrů v hodině, které bylo dosaženo v prosinci 2015 v kalifornském Weldonu. Hnacím motorem tohoto letounu je pouze vítr.

Také vystavované historické modely letadel drží několik světových rekordů. „Jsou to jedny z nejdokonalejších modelů na světě, které vůbec můžeme potkat. Vyrábí je český výrobce a drtivá většina z nich se vyváží mimo Českou republiku, z velké většiny například do Japonska,“ říká organizátor akce Flying 4 People Martin Meloun.

Lidé si mohou zkusit simulátor kluzáku i bitevníku L-159

Nově zrekonstruovaná budova Aerohousu v pražském Karlíně hostí Flying 4 People na celkem šesti patrech. Kromě modelů, fotografií a veletrhu leteckých firem a univerzit je tato akce zároveň také setkáním leteckých osobností s cyklem přednášek.

Návštěvníci si také mohou vyzkoušet nejen simulátor bezmotorového letounu nazývaného větroň či kluzák, ale i simulátor bojového podzvukového letounu L-159. Vstup na akci je po celý víkend zdarma.