Brno zažívá odpadovou revoluci. Nově jsou na svoz odpadu slevy

Na zaplacení komunálního poplatku zbývají Brňanům dva týdny. Termín vyprší 31. května. Letošní poplatky navíc provází změny – nově mají malé děti a senioři slevy a někteří jsou od placení osvobození úplně. K minulému týdnu zatím zaplatil každý druhý Brňan a město tak vybralo částku 110 milionů korun.

Místo 670 jen 500 korun. Taková je sleva pro děti do čtyř roků a seniory nad 70 let. Snížený poplatek za odpad mohou zaplatit i díky tomu, že v Brně už pátým rokem roste množství tříděného odpadu a naopak klesá podíl směsného. Město tak může ze svého rozpočtu ušetřit stamilionové částky a do budoucna zvažuje, že poskytne slevu všem obyvatelům Brna.

Někteří Brňané dokonce nebudou muset letos za svoz odpadu platit vůbec. Podle novely zákona o místních poplatcích už úřady poplatek chtít nemůžou třeba po krizových centrech nebo ústavech, kde jsou děti se zdravotním postižením.  Nově jsou osvobození také například důchodci v domovech pro seniory, nebo ti, kteří žijí v chráněném bydlení. 

  • domov pro seniory
  • domov se zvláštním režimem
  • chráněné bydlení
  • domov pro osoby se zdravotním postižením
  • domov pro děti
  • zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Dětí se týká i další změna. Pokud za ně jejich rodiče nebo opatrovníci do jejich 18 let poplatky nehradili, nebudou je muset doplatit. Několik takových případů nyní řeší kancelář ombudsmanky, protože se exekutor místo na rodiče obrátil kvůli dluhům na jejich potomky, kteří se právě staly plnoletými. „V některých případech se nám podařilo docílit toho, že to příslušný obecní úřad prominul,“ uvedla právnička z Kanceláře Veřejného ochránce práv Radka Malinová. Ne všechny úřady na to ale přistoupí. S touto situací pomůže i novela zákona o místních poplatcích, která zajistí, že se dluhy na mladé přenášet nebudou.  

Za svoz odpadu se platí na nový účet

Lidé, kteří se teprve chystají poplatek za komunální odpad zaplatit, by si měli dát pozor na změnu účtu. Nové číslo je od 1. 1. 2016 111220022/0800, staré číslo účtu bude aktivní pouze do 31. 5. 2016. Variabilní symbol ale zůstává nadále stejný – rodné číslo poplatníka

  • Bezhotovostní převod: konstantní symbol je 1318 (v případě, že jej banka nemůže použít, zadejte konst. symbol 0308).
    Pokud budete platit za více osob jedním příkazem k úhradě, oznamte nám jména, data narození a adresu těchto poplatníků. Pro tato oznámení lze použít formulářů dostupných na všech kontaktních místech magistrátu, na úřadech městských částí, nebo v elektronické podobě.
  • Na pokladně: je určena primárně pro poplatníky, kteří nemají běžný účet. Při úhradě v hotovosti na pokladně musíte znát jméno, příjmení, bydliště a datum narození všech poplatníků, za které odvádíte poplatek.
  • Pokladny na Malinovského náměstí 3 jsou otevřeny od března do května.
  • Adresa pokladny otevřené celoročně: Šumavská 33, budova A, 9. patro.
  • Poštovní poukázkou: jsou k dispozici na všech kontaktních místech magistrátu, na úřadech městských částí a samozřejmě na pracovišti správce poplatku. Poukázky vyplňujte hůlkovým písmem, čitelně a nezapomeňte uvádět zejména VS. 
  • Zdroj: Magistrát města Brna

Splatnost poplatku je 31. 5. 2016. Základní sazba poplatku za rok 2016 je 670 korun, snížená pak výše zmíněných 500 korun. 

Ve Zlínském kraji jsou ceny vyrovnané

Zatímco Brňané mají ještě čas, obyvatelé Zlína měli za svoz komunálního odpadu zaplatit do 15. května. Protože ten den vyšel na neděli, někteří ještě platili dnes hotově v pokladně magistrátu. Letos je to naposled, co Zlíňané kromě hotovostní a bezhotovostní platby mohli částku za odpad uhradit i prostřednictvím složenek, které město pravidelně zasílalo do všech domácností. Letos za svoz zaplatili 500 korun.

Poplatky za komunální odpad
Zdroj: ČT24

Okresní města ve Zlínském kraji se v cenách za odpad příliš nerozcházejí. V Uherském Hradišti se platí stejně jako ve Zlíně – tedy pět set korun, v Kroměříži a ve Vsetíně jen o osm korun míň. V Jihomoravském kraji nejlevněji vyváží odpad lidé ve Znojmě. Naopak kromě Brna jsou ceny nejdražší v Hodoníně a v Břeclavi, kde platí 600 korun. Zatímco Hodonínští hradí takovou částku už od roku 2013, v Břeclavi se poplatky zvýšily až letos hned o 120 korun. „Cena 480 korun byla platná tady od roku 2007 a v současnosti jsme rozhodli, že tady tímto zdražením získáme 3 miliony do městské kasy,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (ČCSD).