Noční vlci dorazili na jižní Moravu. Jejich cílem je Berlín

Skupina motorkářů z kontroverzního ruského klubu Noční vlci projíždí Českou republikou. Takzvanou „Cestu vítězství“ k výročí konce druhé světové války zahájili 25. dubna v Moskvě. Členové a příznivci klubu mají v plánu projet hned několika zeměmi Evropské unie. Jejich cesta by měla končit 9. května v Berlíně.

První zastávkou Nočních vlků v Česku byly Pozořice na Brněnsku. Na náměstí se motorkáři zastavili u památníku rudoarmějce. Asi dvacetičlenná skupina nevzbudila v obci velký rozruch. Z Pozořic zamíří motorkáři do Brna, kde přespí u přehrady a navštívit chtějí hrob padlých sovětských vojáků na Ústředním hřbitově.

Dvě desítky Nočních vlků nevzbudily v Pozořicích velký rozruch (zdroj: ČT24)

Přes hranice Polska se dostala jen část motorkářů

Do Pozořic přijela jen část skupiny. Ti, kteří se nedostali na motorkách přes hranice Polska, museli nakonec bez strojů přiletět letadlem do Bratislavy, kde si je půjčili od svých slovenských příznivců. V Brně by se měli zítra setkat s druhou skupinou, která se už dříve na motorkách do Polska dostala a míří teď na jih Moravy od polských hranic. Policie obě skupiny monitoruje.

Plán cesty Nočních vlků počítá s tím, že ve středu vyrazí z Brna do Bratislavy, kde podobně jako před rokem položí věnce u památníku Slavín a v pátek navštíví několik dalších památníků po celé zemi včetně Muzea Slovenského národního povstání v Banské Bystrici. V pátek se mají ruští motorkáři přesunout do Rakouska. Z Vídně mají v sobotu přijet do Prahy. V neděli pak plánují dorazit do Berlína, který je poslední etapou jejich cesty.

Přes Brno projížděli Noční vlci na své cestě do Berlína i v loňském roce. Jejich cestu doprovázely jen slovní potyčky přívrženců a odpůrců. K větším konfliktům nedošlo.