Vandalové stojí města miliony. Speciální chemií jdou ale graffiti dolů rychle

Ročně města přijdou kvůli vandalům o miliony korun. Praha kromě budov a historických památek řeší nejčastěji škody v hromadné dopravě. Dopravní podnik platí ročně za jejich nápravu 15 milionů. Tradičně jde hlavně o graffiti, samolepky a poškrábaná skla. V posledních letech ale cena za jejich odstraňování přece jen začala klesat. Problémy ale trápí i jiná města. V Chrudimi například kvůli vandalům posilují hlídky strážníků.

Lidem, kteří se starají o úklid vozů dopravního podniku, začíná směna většinou až večer, kdy už je většina denních spojů v depu. Graffiti se v tramvajích nejčastěji objevují buď na zadní plošině, nebo na kabině řidiče.

V Praze se každou noc ve všech vozovnách dohromady čistí až sedmdesát vozů. Speciální chemií jdou ale naštěstí nápisy dolů až překvapivě rychle. Náprava škod jen v tramvajích stála loni přes tři miliony korun.

Hodně posprejovaný vlak metra nesmí vyjet

Největší škody ovšem vznikají v metru, i když nejsou tolik vidět. Hodně posprejovaný vlak totiž nesmí vůbec vyjet. Loni stál v metru boj s vandaly přes deset milionů.

Podle dopravce by pomohlo víc kamer. Jenomže ty slouží například v tramvajích v podstatě jen jako zpětná zrcátka. Záznam totiž nesmí průběžně ukládat. V autobusech zase může řidič záznam spustit jen v krizové situaci. Dopravní podnik proto nyní usiluje o to, aby kamery se záznamem mohl instalovat co nejčastěji.

Kreativita sprejerů nicméně v poslední době začala klesat. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové klesly náklady na odstraňování graffiti za posledních pět let zhruba na polovinu.

Náklady na odstranění graffiti v tramvajích
Zdroj: ČT24

Vandalové se nevyhýbají ani památkám. Nedávno dva cizinci posprejovali například i Karlův most. Před časem na něm někdo poškodil také sousoší sv. Kříže. Restaurátoři už zhotovili kopie pozlacené orlice a další výzdobu. Zaplatilo je Sdružení výtvarníků Karlova mostu. Na sochu se vrátí na začátku května.  

V Chrudimi poničili vandalové kašnu i morový sloup

Vážné problémy s vandaly má ale nejen Praha. Bojuje s nimi například i historické město roku 2013 – Chrudim. Tamní radnice aktuálně řeší hned čtyři útoky. Vandalové posprejovali historickou budovu v klášterních zahradách nebo poškodili kašnu a morový sloup v centru města.

Chrudim kvůli vandalům posiluje hlídky strážníků (zdroj: ČT24)

Nejčastěji ale vandalové útočí na odpadkové koše. V lepších případech zůstávají poškozené, v horších případech zmizí úplně. Radnice už proto na víkendy posílila hlídky strážníků. Policie pak požádala o mimořádné peníze na nové bezpečnostní kamery.