V Brně restauruje laser z Německa. Unikátní přístroj je v Česku poprvé

Do Brna dorazil speciální laser na opravu vzácného mobiliáře. Tento týden si jej mají možnost vyzkoušet brněnští studenti restaurátorství. Unikátní technologie, která jim pomůže se záchranou barokního vybavení brněnského jezuitského kostela, je v Česku vůbec poprvé. Díky institutu z Mnichova, který na opravě mobiliáře spolupracuje.

„Potřebujeme se dostat na vrstvu, která je z poloviny 18. století. Takže musíme odstranit laický nátěr, který není starší 50 let,“ popsal cíl restaurátorských prací Petr Polášek, který je zástupcem ředitele na VOŠ restaurátorské. Vzácný mobiliář bude opravovat v rámci praxe tým českých a německých studentů. Nábytek se totiž zalíbil restaurátorskému institutu z Mnichova a mezinárodní projekt podpořila i bavorská vláda.

S odstraněním laku jim pomůže speciální laser, který do tuzemska dovezli z Německa. Ten dosud v Česku nikdo pro restaurování povrchu historického nábytku nepoužil. Pomáhá odborně oddělit mechanicky neoddělitelné vrstvy. Navíc nehrozí poškození původního povrchu. Studenti tak budou k práci potřebovat pouze brýle, aby mohly celý proces sledovat. Jedny vyjdou na více než dvacet tisíc korun. Budoucím restaurátorům je tak půjčily brněnské univerzity. 

Laser odkryje původní dřevo z doby, kdy nezvykle velký mobiliář vyrobili. Odborníci jej považují za doklad vysoké úrovně uměleckých řemeslníků v 18. století na Moravě. Kněží v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie jej od té doby nepřetržitě používali déle než 250 let.

Běžná rekonstrukce by vyšla jezuity na 13 milionů korun. Na to by stěží sehnali peníze. Tento nový projekt podpořilo německé ministerstvo kultury a vyjde tak zhruba na desetinu. Studenti na opravě mobiliáře stráví asi 14 tisíc hodin práce. Naposledy by se se svými německými kolegy měli potkat na podzim, kdy dva roky trvající záchrana vzácného nábytku skončí.

Reportáž o použití unikátního laseru (zdroj: ČT24)