Mobilní bunkr Iglú: český vynález, který chce i velení NATO

Události: Český mobilní úkryt si žádá velení NATO (zdroj: ČT24)

Vojenský výzkumný ústav v Brně vyvinul pro českou armádu speciální mobilní bunkr, určený hlavně pro zahraniční mise. Tým vědců na úkrytu z hliníkové slitiny pracoval dva roky. Jde o unikát v celé Severoatlantické alianci. Kryt, který dostal název Iglú, má odolat silné explozi, zásahu minometem nebo protitankovým granátem.

Klenutý kryt Iglú nedokáží prostřelit ani projektily útočných pušek a kulometů a nezničí ho ani výbuch dvaceti kilogramů trhaviny. „Chová se tak, že ho tlaková vlna obteče dokola a úkryt to přejde bez povšimnutí,“ konstatoval zkušební technik Pavel Čalkovský.

Iglú se bude armádě hodit zejména během zahraničních misí, zvlášť v podmínkách asymetrického boje, myslí si šéfredaktor vojenského časopisu ATM Michal Zdobinský. Odolnost bunkru lze ještě zvýšit speciální výplní mezi stěnami.

„Pro nejvyšší odolnost jsme zvolili jako výplň korundové kuličky s vysokou tvrdostí, které jsou schopny ochránit i proti průbojným projektilům,“ konstatoval vedoucí projektu Stanislav Rolc.

Vnitřek mobilního bunkru
Zdroj: ČT24

Další předností bunkru je, že je skládací - žádný z dílů ze speciální hliníkové slitiny neváží víc než šedesát kilo. Dva lidé ho dokážou složit za pouhé čtyři hodiny. „Je to lehký úkryt, sestavitelný bez nějaké mechanizace, přepravitelný jak letecky, tak v rámci naší přepravní techniky,“ podotkl náčelník ženijního vojska AČR Jiří Lustyk.

Díly krytu drží dohromady další český vynález - speciálně upravené čtyřbodové šrouby. „Jedním místem je možné utahovat a ovládat všechny čtyři body a stáhnout panely k rámové konstrukci,“ uvedl Rolc.

Stavba mobilního úkrytu
Zdroj: ČT24

O mobilní úkryt se už teď zajímají i další armády. „Zájem byl dokonce i z velení NATO,“ konstatoval ředitel Vojenského výzkumného ústavu Brno Bohuslav Šafář. Iglú čekají letos na podzim vojskové zkoušky. Pokud dopadnou dobře, první české jednotky by ho mohly dostat během roku 2018.