Posunuli jsme se, tvrdí pražské ANO o cestě ke koalici

Pět požadavků Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v Praze hnutí ANO přijalo, nadále ale odmítá navrhované zvýšení daně z nemovitosti. Oznámil to vyjednavač hnutí a poslanec Jaroslav Faltýnek. Trojkoalice považuje požadavky za nutnou podmínku obnovy koalice s ČSSD.

„Myslím, že jsme se posunuli dopředu. Akceptovali jsme všech pět podmínek, včetně vzniku fondu na sociální bydlení, ale máme problém se zvýšením daně z nemovitosti, kterým se má financovat,“ řekl Faltýnek.

ANO podle něj proti vzniku fondu nic nemá, požaduje ale jiné podmínky. „Budeme hledat cestu, jak jej naplnit z rozpočtu. Nezvyšovat daně je pro nás stále zásadní,“ řekl Faltýnek.

Schválené požadavky Trojkoalice
Zdroj: ČT24

Trojkoalice navrhuje zvýšit koeficient, podle kterého se v hlavním městě daň z nemovitosti vypočítává o jeden bod. „Místní koeficient v Praze je v současné době jedna. Pokud by došlo k jeho zvýšení o jeden bod, to znamená na dva, bude daň z nemovitosti v Praze dvojnásobná,“ uvedl daňový poradce Jan Linhart.

Vyjednavač Trojkoalice Ondřej Mirovský (SZ) připustil i možnost, že by hlasy pro zvýšení daně z nemovitosti strany získaly u opozice. Sám ale nápad považuje za bláznivý.

„Tento mechanismus bychom chtěli využívat co možná nejméně, pokud možno ho nikdy nevyužít. A bylo by dobré, aby s ním ani nikdo nepočítal, protože takto se prostě koalice nesestavují,“ uvedl Mirovský.

Chceme posílit předjednávání všech věcí, aby nikdo nebyl nikdy ničím překvapen.
Ondřej Mirovský
předseda pražské Strany zelených

„Sociální demokracie s tím návrhem, tak jak byl formulovám Trojkoalicí, vyjádřila souhlas, takže jestliže najdou nějaký kompromis, tak my to posoudíme,“ uvedl pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina.

Nyní se prý strany začnou bavit rovněž o personálním obsazení rady. Za ANO by měl nově v radě usednout zastupitel Karel Grabein Procházka. „V případě ANO platí, že novým radním bude pan Procházka,“ řekl Faltýnek. Březina konkrétní nebyl a jména kandidátů říct nechtěl.

Vyjasněná stále není případná účast předsedy SZ Matěje Stropnického v radě. Toho do rady navrhla Trojkoalice, ANO a ČSSD to ale odmítají. „Předseda pražské SZ Ondřej Mirovský říkal, že jeho případnou kandidaturu oznámí v pondělí, neboť prý čekali na naše stanovisko ke svým požadavkům,“ řekl Faltýnek.

Mluví se například o tom, že by do rady za Stranu zelených mohla zamířit namísto Matěje Stropnického Petra Kolínská. Současný poměr v radě ale zůstane: ANO bude mít pět členů a ČSSD a Trojkoalice po třech členech. Resorty by měly zůstat rozděleny tak, jak jsou.

Podmínky obsahovaly i budoucnost žižkovské Kliniky

Mezi dalšími požadavky Trojkoalice byla kromě daně z nemovitosti například budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud se strany domluví, budou mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.