Oral jsem, oral již v pravěku, ukazuje výstava v Muzeu TGM

UDÁLOSTI: Jak žili první rolníci (zdroj: ČT24)

Svět prvních zemědělců přibližuje nová výstava v rakovnickém muzeu. Archeologové na ní představují to nejzajímavější, co objevili v oblasti mezi Berounkou a Ohří. Současně ale také nabízejí návštěvníkům, aby si život zemědělců z mladší doby kamenné sami vyzkoušeli.

První zemědělci se v Čechách objevili před více než sedmi tisíci let. Tehdy se začal měnit nejenom život a zvyky lidí, jejich nástroje, ale i krajina. „Přišli do hustého lesa. Nejdříve si museli udělat místo pro domečky a políčka,“ popsal počátek změn autor výstavy v rakovickém muzeu Daniel Stolz.

Na polích potom podle něj rostla převážně pšenice. „V mnohem menší míře pak byl ječmen, hrách, čočka, len a mák,“ dopnil autor výstavy.

Výstava v rakovnickém Muzeu TGM ale návštěvníky neseznamuje s životem pravěkých zemědělců pouze teoreticky. Jejich práci si mohou sami vyzkoušet – například jak se mele mouka mezi kameny. „Odhaduje se, že se tímto způsobem dá získat za hodinu kilo mouky. Pro potřebu rodiny byla potřeba denně namlít dvě až tři kila,“ přiblížila archeoložka Kateřina Blažková.

Pro seznámení se světem dávných zemědělců jsou důležití i ti dnešní. Právě při orbě nacházejí řadu předmětů, které nyní archeologové v Rakovníku vystavují – pravěkou keramiku i šperky jako třeba mušle z Egejského muže.

Výstavu Neuvěřitelný svět prvních zemědělců mezi Ohří a Berounkou zahájila odpolední vernisáž a v Muzeu TGM Rakovník bude probíhat až do 12. června. Ještě letos a také příští rok budou mít možnost navštívit ji lidé i jinde ve středních Čechách.