U Čáslavi hoří skládka, zasahují desítky hasičů a vrtulník

U Čáslavi na Kutnohorsku hoří od půlnoci skládka komunálního odpadu. Na místě zasahují desítky hasičů a vrtulník. Hořelo nejprve na ploše 100 krát 250 metrů, v průběhu dne se rozsah požáru zmenšil. Hasiči dostali oheň pod kontrolu. Zplodiny díky příznivému počasí místí obyvatele neohrožují, jejich množství měří mobilní chemická laboratoř.

„Jde o skládku komunálního odpadu několik set metrů západně od Čáslavi. V tento okamžik tam zasahuje 11 jednotek požární ochrany,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel v dopoledních hodinách.

Podle něj došlo k vyhlášení druhého stupně požárního poplachu, což znamená složitější zásah oproti většině případů. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je
čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Na čáslavské skládce nehoří poprvé

Na místě je podle Gabriela chemická laboratoř z Kamenice, která měří zplodiny uniklé do ovzduší. Vzhledem k příznivé meteorologické situaci a tomu, že vítr nefouká směrem na město, není podle mluvčího ohroženo obyvatelstvo.

Podle místních nejde zdaleka o první požár na čáslavské skládce. Gabriel uvedl, že jde o chronický problém všech skládek, protože popelářské vozy mohou snadno přivézt zbytky něčeho žhavého, třeba nedopalek cigarety. „Je to úděl toho, že se hromada odpadu soustřeďuje na jednom místě,“ podotkl. Příčinu dnešního požáru ale hasiči zatím neznají.