O bod mu unikla maturita. Soud nařídil ministerstvu přezkoumání

Správná hodnota, ale špatná jednotka. Brněnský student zapsal do maturitního archu místo korun - m², a za vypočítaný příklad nezískal žádný bod. Právě jeden bod mu nakonec chyběl k úspěšnému složení zkoušky. Nyní mu dal naději pražský soud, který rozhodl, že ministerstvo musí případ znovu přezkoumat.

Student správně vypočítal hodnotu 325, ale špatně zaznačil jednotky. Brání se, že šlo o pouhou chybu u přepisu do archu, protože odpověď na jednu z dalších otázek byla právě v metrech čtverečních. Navíc podle něj v zadání úlohy nebylo nic, co by jej mohlo zmást při výběru jednotek.

  • Zaváděcí ceny sportovní obuvi jsou o 12,5 % nižší, než jsou ceny běžné obuvi. Emil si koupil jedny boty za zaváděcí cenu a později stejné boty za běžnou cenu. Za oba páry zaplatil celkem 4 75 Kč. Vypočtěte, kolik korun Emil ušetřil při nákupu prvního páru obuvi.

Za odpověď mohl získat dva body, Cermat, který testy pro ministerstvo hodnotí, mu ale neudělil ani jeden. Podle něj jsou jednotky důležité. „Při hodnocení testu z matematiky se dbá i na formální správnost. Vyžaduje přesnost, a to i v jednotkách,“ uvedlo ve vyjádření ministerstvo školství.

Právě na ministerstvo se student obrátil jako první a požádal jej o přezkoumání hodnocení. „Ministerstvo mu odpovědělo, že hodnotící metodika je tajným dokumentem. Tudíž nebylo jasné, proti čemu se dovolávat,“ vysvětlila soudní koncipientka Iva Sedláčková, která se začala případem studenta zabývat. „Ke zvládnutí maturitní zkoušky mu chyběl jeden bod, takže mohl dostat právě ten klíčový bod pro složení maturity,“ dodala Sedláčková.

Iva Sedláčková hovoří o případu studenta (zdroj: ČT24)

Ani po žádosti o přezkoumání ministerstvo své rozhodnutí nezměnilo. Student tak nakonec podal žalobu k pražskému městskému soudu, který mu dal novou naději. Zrušil totiž rozhodnutí ministerstva a nařídil mu, aby se případem znovu zabýval.

  • Ve zkušebním jarním období 2015 podali maturanti celkem 2311 žádostí o přezkum výsledků didaktického testu. Didaktické testy tehdy psalo 70 tisíc žáků. MŠMT rozhodlo kladně pouze ve 24 případech.

Jestli si brněnský student bude moci do životopisu psát dokončené SŠ vzdělání s maturitou, nebo jen základní vzdělání, by mohlo být jasné do měsíce. Pokud by opravdu získal potřebný bod, stal by se 25. maturantem, kterému ministerstvo loňskou maturitu dodatečně uznalo. Žádostí o přezkum bylo přitom téměř stokrát víc.