Koalice v Brně je v krizi. ANO a lidovci se rozhádali, teď hledají spojence v ČSSD

Koaliční krizi na brněnské radnici rozpoutal spor mezi lidovci a ANO o řízení městských firem. Zatímco primátor Petr Vokřál (ANO) chtěl vytvořit holding, lidovci záměr zpochybňovali. Nakonec se shodli alespoň na tom, že by místo holdingu, který by řídil všechny městské firmy, tuto funkci plnila rada a vznikl by koncern. Obě strany přesto vyjednávají o nové koalici. Novým partnerem by měla být ČSSD. I když zatím není jasné, s kým si plácne.

Sociální demokraté se v opozičních lavicích na brněnské radnici dlouho neohřáli a teď se s největší pravděpodobností stanou členy nové koalice. Jen ještě nevědí s kým. Sešli se s nimi zastupitelé ANO a Žít Brno, jednání plánují i lidovci.

„Jsme otevřená strana a poslechneme si každého,“ řekl předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. Neřekl ale, jestli má ČSSD blíž k ANO, nebo ke KDU-ČSL. „V komunální politice je taková blízkost programů, že zcela určitě najdeme shody jak s jednou, tak s druhou stranou,“ dodal Pospíšil.

Fungování stávající čtyřkoalice si už lidovci neumí představit

Ještě po schůzce ANO a sociálních demokratů primátor Vokřál ujišťoval, že se čtyřkoalice zatím nerozpadá a že jednání s ČSSD je náhradním řešením.

Schůzka však popudila lidovce, a ti budou také vyjednávat. „Toto jednání považujeme za neférové, protože jsme o něm jako koaliční partneři nevěděli. Popírá fakticky existenci stávající koalice,“ uvedla první náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). Dodala, že si další fungování spojenectví s ANO a dalšími partnery neumí představit. Alespoň ne na základě stávajících dohod. 

Zelení se nemíní zapojovat do žádného jednání o nové koalici. „Opoziční ČSSD se v Brně snaží zopakovat pražský scénář. Pomocí náznaků nabídek spolupráce s ANO a Žít Brno se snaží rozložit stávající koalici, a pak se až do voleb bavit tím, jak je vedení města rozhádané a neakceschopné. Zelení se proto hrátek na hledání nové koalice účastnit nebudou, neboť ta stávající je jediná, která dokázala rozvířit stojaté vody a otevřít Brno světu,“ řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

  • Současné složení zastupitelstva města Brna
    ANO                                             12 zastupitelů
    KDU-ČSL                                      7 zastupitelů
    Žít Brno s podporou Pirátů 7 zastupitelů
    Strana zelených                       4 zastupitelé
  • Opozice                                     25 zastupitelů
  • 1. varianta nového složení koalice
    ANO         12 zastupitelů
    ČSSD       11 zastupitelů
    Žít Brno   7 zastupitelů
  • Opozice  25 zastupitelů
  • 2. varianta nového složení koalice
    ČSSD                       11 zastupitelů
    KDU-ČSL                  7 zastupitelů
    Žít Brno                    7 zastupitelů
    Strana zelených    4 zastupitelé
  • Opozice                   26 zastupitelů
Reportáž Událostí v regionech ke krizi v brněnské koalici (zdroj: ČT24)

Místo holdingu by měl městské firmy řídit koncern

Například ve firmě SAKO, která se stará o odpady v celém Brně, je z devíti lidí v dozorčí radě a představenstvu sedm politiků. Podobná situace panuje i v ostatních městských firmách. Politici v jejich vedení obsadili více než polovinu míst. Většina z nich za to bere odměny.

Slib, že firmám budou ve větší míře šéfovat odborníci místo politiků, ale zatím zůstal nenaplněn. Rozhádaná koalice se shoduje alespoň na tom, že místo holdingu, který by řídil všechny městské firmy, by tuto funkci mohla plnit městská rada. Vznikl by takzvaný koncern, v němž by si politici udrželi vliv.

„S koaličními partnery se shodneme na tom, aby dozorovali a udíleli strategické pokyny jednotlivým společnostem, “ říká zastupitel Petr Hladík (KDU-ČSL). Specialistka na korporátní právo Alice Sedmíková je přesvědčená, že „koncern by mohl přinést větší příjmy do rozpočtu města a byl by transparentnější“.

Reportáž Událostí v regionech: Řízení městských firem - místo holdingu koncern (zdroj: ČT24)

Koalice se otřásala v minulosti už jednou

Současné koalici hrozil rozpad i před půl rokem, kdy ANO nebylo spokojeno se svým radním Tomášem Kratochvílem. Hnutí ho chtělo odvolat z rady, ale lidovci to nepodpořili s tím, že nemají s Kratochvílem problém. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad a on sám na místo radního rezignoval a situace se uklidnila.