Liška Bystrouška je v oboře. Hukvaldy mají zpět svůj symbol

Do obory v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku se po roce vrátila socha lišky Bystroušky. Je téměř k nerozeznání od té, která pod hukvaldským hradem stávala 53 let. Pachatele, který původní model ukradl, se dosud vypátrat nepodařilo.

Brozová kopie lišky Bystroušky vznikla díky moderní technice. Vytvořil ji specialista na 3D tisk Adam Krhánek. K dispozici měl přitom pouze fotografie, na kterých byla socha lišky v životní velikosti.

„K přípravě modelu v počítači jsem měl k dispozici 30 snímků z různých pohledů. Přímo v hukvaldské oboře jsme si naskenovali kámen, na kterém liška stála. V počítači pak z těchto podkladů vznikl 3D model,“ vysvětlil Krhánek, který se snažil co nejvíce přiblížit originálu.

Slévači pak podle sádrového odlitku zhotovili bronzovou dutou sochu o hmotnosti 25 kilogramů. Samotné odlévání trvalo asi hodinu a půl.

Návrat lišky Bystroušky (zdroj: ČT24)

„Věrně zachytit výraz lišky Bystroušky bylo náročné. Málokdo si nafotil sochu v oboře ze všech možných stran a úhlů. Návštěvníci obory se nejvíce zaměřovali na čenich a ocas zvířete, který z pověrčivosti vyhladili do zlatavé barvy,“ uvedl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Dodal, že biskupství proto pozvalo ke konzultacím i architekta Marka Štěpána z Frýdku-Místku, který lišku v oboře mnohokrát viděl, naposledy nedlouho před jejím odcizením.

Liška bude pod dozorem

Novou sochu chce ostravsko-opavské biskupství, kterému Hukvaldská obora patří, lépe hlídat. Pomoci má mimo jiné kamerový systém. Detaily zabezpečení ale zástupci biskupství nechtějí prozrazovat.

Kromě lišky se na místo vrací i pamětní deska, jejíž výroba ale byla díky zachovalému sádrovému odlitku jednodušší. Podle Adama Krhánka mohl pachatel za odcizený bronzový odlitek dostat ve sběrně surovin okolo 1500 korun. Výroba kopie přitom stála asi 200 tisíc korun. Úprava okolí sochy vyšla na čtvrt milionu.

Liška Bystrouška se spolu s pamětní deskou věnovanou hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi, který se v Hukvaldech narodil, ztratila z obory loni v květnu. Byla tam od roku 1962. O její vznik se zasloužil tehdejší spolek myslivců a lesníků.

Nejednalo se přitom o první krádež této sochy - i Bystrouška z roku 1962 už totiž nahrazovala původní sochu, kterou někdo odcizil v roce 1959. A to jen dva měsíce poté, co byla v parku instalována.

Liška patří mezi symbol, který ve zdejší oboře často vyhledávají turisté. Ročně kolem ní prošly statisíce lidí.