Plzeň láká nové dobrovolné hasiče: Chystá levnější vstupenky či slevy v MHD

Město chce ročně získat zhruba 30 nových zájemců (zdroj: ČT24)

Plzeň začala velkou kampaní lákat dobrovolné hasiče – těch v současnosti působí v západočeské metropoli kolem 250 v celkem 16 jednotkách. Hasiči se ale snaží najít nové mladé lidi, aby dokázali průběžně nahrazovat stárnoucí členy. Město a jednotlivé obvody dávají ročně na hasiče miliony korun, magistrát teď chystá i výhody, které by dobrovolným hasičům mohl nabídnout.

Kampaň na nábor nových členů bude nejméně dvouletá. Ve městě se už objevily billboardy, v provozu jsou webové a facebookové stránky a chystají se také akce pro veřejnost.

Výchova nového dobrovolného hasiče, aby mohl zodpovědně a samostatně zasahovat, trvá zhruba tři až pět let. Je proto třeba začít hledat nové lidi, aby jim ještě mohli předat zkušenosti současní členové. Představa města a hasičů je, že by se ročně mělo získat 25 až 30 nových členů. Všichni zájemci nejdřív projdou psychologickým pohovorem. Pak je čeká speciální kurz.

Ze současných 16 jednotek má sice jedenáct z nich i dětské oddíly, děti ale s postupem věku ztrácí zájem. Ještě před 20 lety z deseti dětských hasičů zhruba dva pokračovali u dobrovolných hasičů i v dospělosti, nyní je to podle velitele dobrovolných hasičů v Plzni Vlastimila Maliny z každých dvaceti dětí jeden nebo žádný.

Hasiči také u nových členů narážejí na to, že už není povinná vojenská služba. Dříve díky ní měli mladí muži řidičáky na nákladní auta, uměli obsluhovat elektrocentrály, měli výcvik a uměli poslouchat rozkazy, s čímž mají dnes mnozí problém.

Výhody pro hasiče: levnější vstupenky nebo volání

Kromě toho, že dobrovolní hasiči byli v Plzni u všech velkých požárů a povodní, pomáhají zajišťovat městské akce a jsou ve svých působištích aktivními nositeli spolkového života. „Není to jen koníček, naplňují poslání pomáhat a zachraňovat ve volném čase, bez nároku na odměnu. Toto si uvědomujeme, a proto jim chceme poskytovat lepší podmínky,“ dodal plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Město se chce proto pokusit vyjednat a zajistit pro dobrovolné hasiče například zvýhodněné volání, slevy na MHD, levnější vstupenky na kulturu a další. Stát by měl zajistit například zvýhodnění pro jejich zaměstnavatele, kteří hasiče uvolňují, shodli se místní politici i hasiči.