V Pavlově na Břeclavsku vrcholí práce na stavbě unikátního archeoparku

Budova archeoparku v Pavlově na Břeclavsku je čerstvě zkolaudovaná. Zbývá jen dokončit expozici v interiéru. Koncem května bude moci stavba za sto milionů korun přivítat první návštěvníky.

Nová budova překrývá jedno ze sídlišť ze starší doby kamenné, které je zachováno v podobě, v jaké ho archeologové objevili. Stavba je částečně zapuštěná do země tak, aby měli lidé dojem, že vstupují do jeskyně lovců mamutů. Uprostřed objektu je odkryté archeologické naleziště s kostrami a artefakty.

Řemeslníci v pavilonu staví vitríny, které vědci brzy zaplní exponáty. (zdroj: ČT24)

Řemeslníci v pavilonu staví vitríny, které vědci brzy zaplní exponáty. Mnohé z nich byly léta uloženy v depozitářích muzea a Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Dolní Věstonice patří mezi světově známé oblasti, které proslavily vykopávky. Před 30 000 lety byla tato lokalita osídlena lovci mamutů tak hustě, že jí vědci přezdívají paleolitický New York. Nejvýznamnějším nálezem je Věstonická venuše, umístěná většinou v trezoru Moravského zemského muzea v Brně. V pavilonu bude vystavena alespoň její kopie.

Tvůrci expozice předpokládají, že by archeopark mohlo ročně navštívit až 40 000 lidí. Tři čtvrtiny nákladů za stavbu parku uhradila EU, zbytek doplatil na dotacích stát. Z nového areálu budou moci návštěvníci zamířit do nedalekých Dolních Věstonic, kde je původní archeologické muzeum.